HTTP Error – Wanneer WordPress afbeeldingen niet willen uploaden…

HTTP Error of HTTP Fout : Je kan de WordPress afbeelding niet uploaden!

Update november 2020: Bij recentere versies van WordPress kan ook een andere melding dan ‘HTTP Error’ voorkomen. Een bericht wat je ook kan krijgen is:

Nabewerking van de afbeelding is mislukt, omdat de server druk was of niet genoeg bronnen heeft. Een kleinere afbeelding uploaden kan helpen. aanbevolen maximum grootte is 2500 pixels.

http error

Overkomt het jou ook wel eens, dat je een prachtige afbeelding wilt uploaden naar de WordPress Media library, maar dat WordPress op iedere mogelijke manier de medewerking weigert? Je upload de afbeelding, maar na een tijdje wachten krijg je de melding ‘HTTP Error’ of ‘HTTP Fout’ en het uploaden van de afbeelding blijkt afgebroken.

Wat is hier aan de hand? Om het even heel erg kort door de bocht te zeggen. Tijdens het uploaden van de afbeelding ging er iets verkeerd, waar de makers van WordPress ook niet aan gedacht hadden. Want ‘HTTP Fout’ is een heel generieke foutmeldingen en -om het allemaal iets ingewikkelder te maken- het heeft zelden werkelijk met HTTP te maken. Wat is er echter wel fout gegaan. Om dit te begrijpen, moet je ook begrijpen, wat WordPress nu eigenlijk doet, wanneer een afbeelding wordt geüpload.

Verschillende formaten

WordPress gaat er van uit, dat jij een afbeelding in de media library op verschillende manieren zou willen kunnen tonen. Bijvoorbeeld als een thumbnail. Of als een ‘midden grote afbeelding’ in een sidebar. Of scherm vullend in de content van je blogbericht.

En om dat mogelijk te maken, wordt een afbeelding die jij upload automatisch ‘geschaald’ naar een aantal kleinere afbeeldingen. Dit heeft bovendien nog een ander bijkomend voordeel. Kijkt iemand op een mobiele telefoon naar jouw site, dan zal WordPress verschillende alternatieven geven met betrekking tot de beschikbare afbeeldingsformaten. De browser van je telefoon zal het meest ‘passende’ formaat ook daadwerkelijk downloaden. Zo spaart je bezoeker kostbare bandbreedte.

Wanneer het fout gaat…

Om zo’n afbeelding te kunnen converteren naar kleinere versies van de afbeelding, moet WordPress tijdens de upload dus het één en ander aan werk verrichten. En dat moet allemaal goed verlopen. Gaat er iets fout tijdens het conversieproces, dan weet WordPress eigenlijk niet, wat er nu precies fout gaat. En daarom wordt er een generieke fout als ‘HTTP Error’ gegenereerd.

Maar wat kan er nu allemaal fout zijn gegaan?

Onvoldoende werkgeheugen

De meest voorkomende fout, is dat het proces op jouw server onvoldoende werkgeheugen heeft. Om die afbeeldingen te kunnen verkleinen, moet WordPress (of eigenlijk ‘PHP’, het proces achter WordPress) deze afbeelding in het geheugen in kunnen lezen. Lukt dat niet, dan wordt er een fout gegenereerd.

Nu kan het ‘onvoldoende geheugen’ twee oorzaken hebben. Het geconfigureerde geheugen is te klein, of de afbeelding is te groot. Het makkelijkst is natuurlijk eerste te kijken naar ‘de afbeelding is te groot’.

De afbeelding is te groot

WordPress is geen beeldbewerkingssoftware. Wat je dan ook nooit moet doen is een foto direct van je camera uploaden naar WordPress. Want wanneer je een moderne spiegelreflex hebt, dan is je afbeelding al snel 5000 pixels of meer breed. Het scherm waarop je het bekijkt is veelal 1920, hooguit 2400 pixels breed.

En zelden wil je een foto over de gehele schermbreedte hebben. De foto’s direct uit je camera zijn dus echt veel en veel te groot voor direct gebruik in WordPress. Het is dus goed deze eerst te verkleinen tot de maximaal gebruikte breedte.

Gebruik je een foto bijvoorbeeld in een blogartikel, en weet je dat deze foto daar 1000 pixels breed zal zijn, verklein de foto tot 1000 pixels breed voor je hem upload.

Voor meer informatie over wat nu een goede grote voor een afbeelding is, moet je ook beslist mijn artikel over de ‘juiste’ grootte voor afbeeldingen eens lezen.

Bijkomend voordeel is dat de meeste beeldbewerkingssoftware de foto ook ‘mooier’ zal verkleinen. De foto zal er frisser uitzien, dan wanneer deze door WordPress verkleind zou zijn.

Naast ‘de afbeelding is te groot’ kan het ook mogelijk zijn, dat de afbeelding een ongeldig formaat heeft. Wanneer je bijvoorbeeld ‘mijnafbeelding.png’  hernoemt naar ‘mijnafbeelding.jpg’, zonder de daadwerkelijke afbeelding te converteren, krijg je ook een HTTP error.

Ook ongeldige tekens in de bestandsnaam kunnen WordPress van streek brengen. Vermijdt enkele en dubbele aanhalingstekens in bestandsnamen. Of liever nog, zorg dat de bestandsnaam alleen uit letters (zonder diakritische tekens), cijfers, punten, underscores (_) en ‘middenstreepjes’ (-) bestaan. Dan weet je zeker dat de bestandsnaam de oorzaak niet zal zijn.

Er is te weinig geheugen beschikbaar.

Maar stel nu, je hebt de foto al verkleind tot 1000 pixels breed. En dat is toch echt te breedte, die de foto moet hebben. Kleiner kan niet. En toch blijft WordPress zeuren over die Http Error. In dat geval heb je een grote kans dat het beschikbare werkgeheugen te klein is. Wat je nu moet doen, klinkt misschien een beetje eng, want je moet in het bestand .htaccess één of meerdere regels toe gaan voegen.

Waarom dit eng is? Omdat bij de minste of geringste fout die je maakt, je website onbeschikbaar zal zijn. Je kan deze aanpassingen doen via WordPress zelf, wanneer je de Yoast plugin gebruikt. Maar ik adviseer je dat niet te doen. Doe je iets fout kan je er namelijk niet meer bij.

Een tweede mogelijkheid is dit via FTP te doen. En een programma als FileZilla is prima geschikt om de taak uit te voeren.

Je opent dus het .htaccess bestand en voegt hier onderstaande regel aan toe. Staat die regel al in het bestand, maar met een andere waarde, pas dan de waarde aan.

php_value memory_limit 256M

Werkt het nog niet, verander 256 dan in 512. Werkt het nog steeds niet, moeten we op zoek gaan naar een andere oorzaak.

Bestandsgrootte is groter dan maximaal toegestaan

Eigenlijk zou deze fout niet voor mogen komen, omdat WordPress voor het uploaden controleert of het bestand niet te groot is. Maar toch onder bepaalde situaties kan het voorkomen, dat WordPress dit ‘fout’ controleert. En wanneer je afbeelding groter is dan de maximaal toegestane grootte van het bestand, dan kunnen er ook ‘Http Error’ problemen ontstaan.

Ook hiervoor willen we de .htaccess file aanpassen. We voegen een regel toe (of passen deze aan) :

php_value upload_max_filesize 1000M
php_value post_max_size 2000M

De hierboven genoemde waarden zijn redelijk arbitrair. Maar wat ik hier in ieder geval heb gezegd, is dat ik bestanden tot 1000M wil kunnen uploaden. Dat is meer dan genoeg (en waarschijnlijk ook veel te veel). De tweede regel vertelt WordPress/PHP dat het totaal van verzonden gegevens en grootte van een bestand maximaal 2000M mag zijn. De werkelijke grootte van het getal is niet van werkelijk belang, zolang het groter is dan het getal in de eerste regel.

Script uitvoer tijd uitbreiden

Gaat het nog steeds fout? Krijg je nog steeds die http error? Eén van de laatst mogelijke oorzaken is, dat WordPress onvoldoende tijd beschikbaar heeft om het proces uit te mogen voeren. Om te voorkomen, dat een server zichzelf ‘ophangt’, krijgt iedere taak in WordPress een maximum tijd toegewezen. Duurt de taak langer, dan wordt hij afgebroken. Door de tijd per taak te verlengen, kan je dit probleem voorkomen. Ook hiervoor gaan we weer naar de .htaccess file en passen deze regels aan of voegen ze toe :

php_value max_execution_time 180
php_value max_input_time 180

Hier vertellen we, dat het uitvoeren van een taak of het wachten op input maximaal 3 minuten (180 seconden) mag duren.

Plugin conflicten

En dan is er nog de laatste categorie. Gelukkig komt deze het minst voor, maar als het de oorzaak is, is het wel de meest vervelende om op te lossen. Het is namelijk mogelijk dat WordPress een conflict met een plugin heeft. Nog niet zo gek lang geleden bleek bij de upgrade van WordPress 4.8.x naar 4.9.0 bij een groot aantal WordPress gebruikers het ineens onmogelijk te zijn om foto’s die in principe ‘klein’ genoeg waren te uploaden. De oorzaak van het hele probleem bleek de ‘ContactForm 7’ plugin. En na een update van de plugin bleek alles weer te werken. Maar dit soort conflicten kunnen natuurlijk ook bij andere plugins voorkomen.

Hier kun je lezen hoe je conflicten tussen plugins op kan lossen.

Samenvattend

Een kleine fout met een groot aantal mogelijke oorzaken. Mocht deze fout zich bij jou voordoen, werk dan de lijst in de beschreven volgorde af. Ik begin namelijk met de zaken die het meest waarschijnlijk zijn… In de meeste gevallen zal het ‘voorbewerken’ van je foto’s al de juiste oplossing zijn.

Heb je niet de beschikking over een beeldbewerkingsprogramma als Photoshop, dan zijn er ook diverse online diensten die een foto voor je kunnen verkleinen. Eén daarvan is bijvoorbeeld Resize Image.

Kom je er helemaal niet uit, dan is de WordXPression support strippenkaart nog een mogelijke oplossing.

Blijf op de hoogte!

De wereld rond WordPress verandert snel. En wil je met je website en je bedrijf bij blijven, is het goed om ook hierover op de hoogte te blijven.

In de WordXPression blog vind je regelmatig nuttige berichten over WordPress, WooCommerce, e-Learning en Marketing. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief, of meld je aan voor de push berichten in je browser. Dat laatste kan je doen door op de bel linksonder op deze pagina te klikken en daarna de instructies te volgen.

Dit blogartikel geeft een antwoord op de volgende vragen

  • Hoe komt het dat mijn afbeeldingen niet uploaden in WordPress?
  • Wat wil ‘HTTP error’ zeggen in WordPress?
  • Ik kan geen foto’s meer uploaden in WordPress. Hoe komt dat?

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Meest populaire blogposts
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Voeg je koptekst hier toe

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 

Bezoekadres
Eperweg 135 (op afspraak)
8072 PL Nunspeet

Postadres
Aardoliestraat 14-I
7553GT Hengelo

06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Deze post rapporteren

Wanneer deze post niet meer relevant is of verouderde informatie bevat, zou ik het op prijs stellen wanneer je dit door wilt geven., zodat ik dit eventueel bij kan werken. De persoonlijke gegevens die je hieronder invult worden alleen gebruikt om de mail te versturen en zal niet voor marketingdoeleinden worden gebruikt.