Is WP2Static iets voor jou?
Eén van de terechte bezwaren tegen een WordPress website is, dat een WordPress website traag is. En dat is helemaal waar. Gelukkig zijn tegenwoordig servers veel sneller dan bijvoorbeeld tien jaar geleden en zijn ook onze verbindingen met het Internet sneller geworden, maar WordPress is trager dan een ‘statische’ website.
Dat is overigens niet iets dat ‘eigen’ is aan WordPress, maar iets wat eigenlijk hoort bij ieder database driven CMS. Het probleem is namelijk, dat voor iedere pagina die opgebouwd moet worden, het CMS moet ‘zoeken’ in de database, uit welke componenten die pagina opgebouwd moet worden. En omdat een webpagina dit nu niet ‘zomaar’ kan, moet die webpagina geschreven zijn in een programmeertaal. Zoals bijvoorbeeld PHP. Om de webserver PHP te laten ‘begrijpen’, moet dat programma ook door een ‘interpreter’ gehaald worden, en dat kost allemaal tijd.
Een statische website
Bij een statische website heeft de webserver het een stuk makkelijker. Want in plaats van allerlei dingen te moeten doen, is de server gewoon een doorgeefluik. Jij vraagt om een HTML bestand? Hier heb je het. Je wilt CSS en JavaScript bestanden? Ze komen er al aan. De server hoeft letterlijk niets anders te doen, dan door te geven, waar jouw browser om vraagt. Er hoeft niets te worden geïnterpreteerd, er hoeft niets opgezocht te worden in databases.
Wat zijn dan de voordelen van een CMS?
Maar als er zoveel nadelen zijn met betrekking tot de performance van een CMS, waarom gebruiken we het dan? Waarom maken we dan niet alleen ‘statische pagina’s’? Daar is een aantal goede redenen voor te bedenken.
We willen de site zelf kunnen onderhouden
Eén goede reden om geen gebruik te maken van statische pagina’s is omdat we de site zelf willen kunnen onderhouden. Ik bijvoorbeeld zelf een blogpost aan mijn blog kunnen toevoegen, zelf de informatie in mijn site wijzigen en zelf nieuwe pagina’s toe kunnen voegen.
Ik wil daarin niet afhankelijk zijn van een ‘webbouwer’, ‘webdesigner’, ‘webmaster’ of een willekeurig andere ‘webtechneut’. En een CMS maakt het mij makkelijk dit te doen. En WordPress is toch wel één van de meest vriendelijke CMS-en die ik ken.
We willen een interactieve site!
Een andere belangrijke reden is, dat ik de site interactief wil hebben. Wanneer je een lokale zoekopdracht ingeef, wil ik dat je antwoord krijgt. Wanneer je iets bestelt, wil ik dat je dit op de site kan doen en wanneer je een formulier invult, wil ik, dat ik controle heb over allerlei koppelingen met andere gegevensbronnen.
We willen gebruik maken van standaard modulen.
En niet geheel onbelangrijk is, dat we in onze website die interactiviteit graag betaalbaar houden. En een wijd verbreid CMS als WordPress zorgt er ook voor dat die interactive functionaliteit -die extra modulen (in WordPress noemen we ze plugins) – betaalbaar blijft.
Om je een voorbeeld te geven. In 1998 ben ik begonnen met het ontwikkelen van software voor het Internet. Wanneer ik in die tijd een formulier voor je had moeten maken met de mogelijkheden die op dit moment het contactformulier in mijn website heeft (het is gemaakt met GravityForms), dan was je zo’n 500-800 gulden kwijt geweest voor een dergelijk formulier. Bovendien zou dat formulier geen koppeling met MailChimp hebben (zoals het huidige formulier wel heeft).
Hetzelfde formulier kan ik met ‘Drag and Drop’ in zo’n 10 minuten nu helemaal zelf maken.
Wat zijn de voordelen van een statische site?
Toch heeft een statische site ook zijn voordelen. Het belangrijkste voordeel is -omdat er geen server functionaliteit in de code zit- de site vrijwel onmogelijk te hacken is. De enige manier om jouw site te hacken is toegang te verkrijgen tot de host via andere ingangen, maar de ‘webingang’ is voldoende dichtgetimmerd.
Een tweede voordeel is -zoals al aangegeven- dat de server veel minder hoeft te doen, en daardoor je site sneller wordt.
Wanneer we de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen, dan zijn de meeste mensen echter beter af met een CMS.
Wp2Static – Een hybride oplossing
WP2Static is een heel bijzondere plugin. Wat deze namelijk doet, is een compleet statische versie ‘exporteren’ van je WordPress site. Na het installeren van de plugin krijg je de mogelijkheid om je hele website te exporteren naar een bepaalde locatie als pure Media, HTML, CSS en JS bestanden.
Wanneer je voor deze oplossing zou kiezen, dan staat je WordPress site typisch niet onder je domeinnaam (voor ons voorbeeld mijnsupercoolestatischewebsite.nl), maar bijvoorbeeld onder websitebeheer. mijnsupercoolestatischewebsite.nl.
Maar het kan net zo goed een lokale installatie op je laptop zijn. Jouw WordPress hoeft niet eens online te zijn.
Je verricht je aanpassingen gewoon in je WordPress website als je gewent bent (of waar je misschien nog aan moet wennen, als je WordPress nog niet gebruikt). Ben je klaar dan exporteer je de website naar de opgegeven locatie. En voila.
De bezoeker aan mijnsupercoolestatischewebsite.nl krijgt een razendsnelle website te zien, terwijl jij alle gemak hebt van het gebruik van een CMS.
De beperkingen
Als het zo makkelijk was, dan had de WordXPression website natuurlijk al lang op deze manier gedraaid. Wanneer ik kijk naar de websites van mijn meeste klanten, dan zijn er maar weinig klanten, waarvoor een dergelijke oplossing ook geschikt zou zijn. Simpelweg omdat de meesten gebruik maken van diverse plugins… voor een webshop, betaalformulieren, extra marketing informatie, learning management systemen en nog veel meer!
Toch zijn er honderden, zo niet duizenden ondernemers in Nederland, die juist wel met deze oplossing geholpen zouden zijn. Om eens een eenvoudig voorbeeld te geven.
Voldoen jij en jouw site aan deze checklist?
- Jouw site bestaat uit een aantal eenvoudige pagina’s. De enige formulieren op je site zijn een opt in formulier met een koppeling naar een dienst als MailChimp en een contactformulier.
- Je verkoopt geen producten online, of indien je dit wel doet, doe je dit via een link naar een externe shopping cart.
- Je hebt nu en in de toekomst geen behoefte aan vergaande marketing informatie.
Dan kan WP2Static een prima oplossing voor je zijn. In de meeste andere gevallen wordt je echter te veel beperkt.
WP2Static en eCommerce
Heb je een webwinkel en wil je een WordPress frontend voor die webwinkel plaatsen, dan adviseren de makers van WP2Static om ‘SnipCart’ te gebruiken. Een goede andere optie is gebruik te maken van Shopify.
Waar je in beide situaties echter goed bij stil moet staan, is dat je geen ‘volwaardige webwinkel’ integreert in je website, maar ‘koop knoppen’ plaatst er is geen volledige integratie, waardoor de bezoeker door je website zou wandelen zoals hij dat door een WooCommerce website zou doen.
Verkoop je slechts enkele producten en overweeg je een WP2Static oplossing, dan valt ook de shopping cart van AutoRespond (nooit gedacht ooit dit product aan te bevelen!) te overwegen. Uitsluitend in een dergelijk geval biedt de integratie tussen mailinglijst en shopping cart voordelen.
Is WP2Static iets voor jou?
Vraag je je af, of WP2Static iets voor jou is? Beschrijf dan eens in onderstaand commentaar wat je al doet, wat je in de toekomst nog wilt en ik zal zo eerlijk mogelijk proberen jou een antwoord op je vraag te geven.