Vragen staat vrij…
Vragen staat vrij… Nee heb je, ja kun je krijgen… Wie niet waagt, die niet wint!
In de Nederlandse taal hebben we allerlei gezegden om duidelijk te maken, dat het goed is je wensen uit te drukken. Nog niet zo gek lang geleden heb ik een aantal ‘Wishlist‘ plugins besproken. Daar heb ik uitgebreid uitgelegd, hoe je deze plugins kan gebruiken om meer omzet te generen met je website.
Nog niet zo gek lang geleden liep ik tegen een -voor mij- nieuwe plugin aan, die het idee van een verlanglijstje op een compleet nieuwe en originele wijze heeft geïmplementeerd. De ‘Buy For Me‘ plugin zou je wellicht een wat ‘directere’ wishlist plugin kunnen noemen. Je vraagt namelijk direct aan een concrete persoon om iets voor je te kopen.
Hoe werkt het?
Na het installeren van de Buy For Me plugin komt er in het winkeloverzicht en op de individuele pagina een extra knop bij. Direct ‘out of the box’ komt er op die knop ‘Buy for me’ te staan, maar je bent helemaal vrij de tekst te vertalen in welke tekst dan ook.
Het idee is dat de bezoeker op de knop klikt. Doe hij dat, dan komt er een pop-up waarin aan de linkerkant een voorbeeld van een opgemaakt email bericht komt te staan, aan de rechterkant een aantal velden die je bezoeker in kan vullen. Doet deze dat, dan wordt er een mailtje verstuurd naar het door de bezoeker opgegeven email adres met een vriendelijk verzoek aan de ontvanger om het product voor de verzender te kopen.
Bovendien is het mogelijk om uit een aantal verschillende kleurschema’s te kiezen voor het email bericht. Hieronder zie je een tweetal voorbeelden. Uit de update log lees ik dat er regelmatig nieuwe schema’s worden toegevoegd, dus ik doe geen uitspraak over het aantal schema’s. Dat kan in de toekomst zomaar groter zijn.
De voordelen
Het gebruik van Wishlist plugins kan leiden tot een verhoging in je omzet. Hoe het werkt heb ik in eerdere artikelen al uitgelegd, maar in feite komt het erop neer, dat je jouw bestaande bezoekers ‘motiveert’ om het bestaan van jouw website aan anderen door te geven.
Met de Buy For Me plugin werkt het eigenlijk niets anders. Het voordeel is hier echter, dat iemand een concreet verzoek ontvangt voor een concreet product. En met een concrete boodschap waarom de verzender dit product graag zou willen ontvangen. De kans dat iemand actie onderneemt is dus veel groter.
De nadelen
Toch kleven er aan deze plugin enkele nadelen. Een aantal van deze nadelen -of eigenlijk meer ’technische overwegingen’ zal ik onder de kop ‘Vereisten’ nader bespreken. De wat meer praktische nadelen direct hier.
Het grootste nadeel vind ik persoonlijk de extra knop. Wanneer je de ‘Buy For Me’ plugin gebruikt in combinatie met een ‘gewone’ wishlist plugin dan heb je maar liefst drie knoppen bij het product. ‘In de winkelmand’, ‘Wensenlijst’ en ‘Buy for me’, of wat voor tekst je ook maar wilt bedenken voor de knoppen.
Wanneer je een ‘standaard’ WooCommerce thema gebruikt zullen al deze knoppen naast elkaar gepresenteerd worden, wat vrij rommelig overkomt.
Gebruik je dus naast de Buy For Me plugin ook nog een andere wishlist plugin, raad ik je zeker aan om in ieder geval op de product overzicht pagina één van de knoppen te deactiveren. De Buy for Me plugin biedt dat als een mogelijkheid.
Werk je met Elementor Pro, dan kan je op de product detailpagina de knoppen vrij eenvoudig positioneren, waardoor je de ‘rommel’ van drie knoppen op een ‘gewone’ Woocommerce pagina kan voorkomen.
Geen ‘complexe’ producten
Een tweede nadeel van deze plugin, is dat deze niet goed samenwerkt met ‘complexe’ producten, producten als variabele producten, gegroepeerde producten en ‘composite’ ofwel samengestelde producten.
Nu zijn gegroepeerde en samengestelde producten vaak meer de uitzondering op de regel, maar variabele producten, daar zal je vaker mee te maken krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een t-shirt in verschillende kleuren en maten. De bezoeker aan je site kan het bericht wel versturen aan degene die het mogelijk voor hem zal kopen, maar er is geen mogelijkheid om ook direct een kleur of maat door te geven anders dan in de omschrijving.
Vereisten
Ik zal niet ingaan op de vanzelfsprekende vereisten die nodig zijn om WordPress of WooCommerce te kunnen draaien. Maar om Buy For Me succesvol te gebruiken, moet je met een aantal belangrijke zaken rekening houden.
Spam voorkomen
Ieder formulier op een website is spam gevoelig. En natuurlijk wil je voorkomen, dat onverlaten jouw formulier gaan gebruiken -notabene opgemaakt met foto’s van jouw website en de naam van jouw site- om spam over viagra, zelfreinigende sokken en echte namaak rolex te verspreiden. Gelukkig is er een aantal manieren om dit te voorkomen.
re:Captcha
De meest bekende manier om spam te voorkomen is hier helaas niet -althans niet makkelijk- te gebruiken. Er is geen directe ondersteuning. In het ondersteuningsforum bij de plugin wijst de maker er wel een aantal malen op, dat de template code voor het pop-up venster aanpasbaar is, maar ik heb er naar gekeken, en er is heel wat WordPress kennis op programmeursniveau nodig om dat te doen. Geen directe optie dus. Bovendien is een re:Captcha een extra drempel voor je klant om ook gebruik te maken van de functie.
Akismet
Wat de plugin wil doet, is integreren met Akismet. Een plugin die vroeger -tot voor heel kort- standaard met WordPress mee kwam, maar tegenwoordig niet meer. Het nadeel is dat Akismet niet gratis is. Tenminste niet voor sites waar geld mee verdient wordt, en probeer jij de mensen achter de Akismet dienst maar eens wijs te maken, dat je geen geld wilt verdienen met je webshop.
Een tweede nadeel van Akismet is dat het veel SPAM stopt, maar niet alle spam. Nu is honderdduizend spam mailtjes via jouw site over zelfreinigende sokken een stuk irritanter dan tien spam mailtjes, maar het blijft niet leuk.
Heb je een actief Akismet account, dan is het in ieder geval goed om te weten dat Akismet ook de spam in je ‘Buy Me Now’ formulier zal filteren.
Verplichte login
Een andere manier om spam te voorkomen is ervoor te zorgen, dat je bezoeker verplicht een account aan moet maken, willen ze gebruik kunnen maken. Dit wordt niet standaard door de plugin ondersteund, maar daar kunnen we makkelijk omheen werken. Er zijn diverse manieren om dit te doen, en diverse plugins die dit kunnen ondersteunen, maar in mijn voorbeelden beperk ik mij tot een tweetal situaties. Eén voor een website met Elementor Pro, en één voor een website zonder Elementor Pro, maar met If-So. Laten we met If-So beginnen.
In alle gevallen is het idee echter hetzelfde. Je maakt een pagina aan, waarin je uitlegt, wat het voordeel voor jouw klant bij het gebruik maken van de ‘Buy Me Now’ button. Je legt uit, dat je een account moet hebben om er gebruik van te kunnen maken, en geeft je bezoeker de mogelijkheid dit account aan te maken.
Is hij nog niet ingelogd, dan zal de ‘Buy Me Now’ knop bij het product verwijzen naar de informatiepagina.
If-So
If-So is een premium plugin voor conditionele content. En omdat hij eigenlijk best prijzig is, ga je deze typisch niet uitsluitend voor het hier beschreven doel gebruiken. If-So biedt zoveel meer -in het bijzonder voor webshops- dat je hier natuurlijk uitgebreid gebruik van gaat maken.
Je maakt een If-So trigger aan die wordt gestuurd door het gegeven of iemand nu wel of niet is ingelogd. Is de persoon niet ingelogd, dan zal de trigger HTML code laten zien, die een knop toont die sprekend lijkt op de ‘Buy For Me’ knop, maar in plaats van de pop up te tonen, wordt de bezoeker naar de pagina geleidt met de informatie over de voordelen van ‘Buy For Me’ en een mogelijkheid om een account aan te maken, of er op in te loggen.
Is de bezoeker wel ingelogd, dan zal de tweede optie van de trigger de shortcode laten zien voor de ‘Buy Me Now’ knop.
Elementor Pro
De plaatsen waar je de knop met If-So kan plaatsen zijn beperkt. Met Elementor Pro heb je veel meer controle. Een bijkomend voordeel is, dat je de informatie pagina die we aan het begin van deze paragraaf hebben besproken kan vervangen door een informatie pop-up waardoor jouw bezoeker zelfs de pagina niet hoeft te verlaten.
Een nadeel is echter, dat je een extra plugin nodig hebt om Elementor Widgets conditioneel zichtbaar en onzichtbaar te maken, afhankelijk of iemand wel of niet is ingelogd.
Heb je Elementor Pro en If-So, dan heb je die mogelijkheid al, heb je If-So niet (en heb je ook geen behoefte aan deze plugin) dan is er een tweetal plugins die deze functionaliteit ook bieden. De eerder besproken PiotNet plugin en de Dynamic Content plugin.
Waar je ook jouw Buy For Me knop wilt zetten, je doet het twee keer. De eerste keer plaats je een ‘gewone’ knop en maakt deze op op eenzelfde manier als jouw Buy For Me knop eruit ziet. Bij de widget instellingen zorg je ervoor -afhankelijk van de gebruikte plugin voor conditionele zichtbaarheid is dat op verschillende manieren- dat deze knop zichtbaar is wanneer de gebruiker niet is ingelogd, en onzichtbaar indien de gebruiker is ingelogd. Configureer de knop zo, dat bij het klikker erop naar de Buy For Me info/registratie pagina of pop up wordt gegaan.
De tweede widget plaats je direct onder de knop widget. Hiervoor neem je een ‘Shortcode’ widget en die stel je zo in, dat deze zichtbaar is indien ingelogd, en onzichtbaar indien niet. Precies het omgekeerde van de ‘echte’ knop dus.
En gefeliciteerd. Je hebt nu een ‘Spamvrij’ formulier met als een leuk side effect, dat je meer mensen kan bereiken. Mensen die een account aanmaken, geven immers een email adres op. Zorg wel, dat er een mogelijkheid is om direct op de nieuwsbrief te abonneren bij aanmelding.
Jouw berichten worden ten onrechte als SPAM gezien
Een ander probleem waar je tegen aan kan lopen is, dat jouw Buy For Me email door de ontvanger als SPAM wordt gezien. Dat kan niet alleen gebeuren, dat zal waarschijnlijk ook gebeuren, als je niet de juiste maatregelen neemt. En de juiste maatregel is je mail te versturen via een SMTP server in plaats van direct via WordPress. Hier heb ik in het verleden meer dan eens over geschreven.
Makkelijk te vertalen
Behalve de eerder genoemde nadelen, vind ik zelf de plugin eigenlijk een heel knap stukje werk. Zowel in technisch, design en marketing opzicht.
Op dit moment is de plugin standaard in het Engels, Turkse taalbestanden zijn meegeleverd. Wil je de plugin in een andere taal hebben, dan zal je dit zelf dus moeten vertalen.
Het aardige is, dat de plugin op meerdere manieren vertaald kan worden. Allereerst is er de standaard manier met MO en PO bestanden, ook wel het GetText systeem genoemd. Met een plugin als Loco Translate kan je dat eenvoudig doen. Het voordeel wat je hier hebt, is dat de vertaling kan worden overgezet naar andere installaties van de plugin op andere sites.
Gebruik je de plugin maar op één site, dan is de eenvoudigste manier van vertalen te vinden onder de settings voor de plugin in WooCommerce.
Verdere notities
In het support forum voor de plugin op CodeCanyon wordt regelmatig verwezen naar de handleiding. Helaas is in de afgelopen jaren de naam van het bedrijf gewijzigd en kloppen vaak de links in het forum niet meer. Het is daarom goed te weten, dat je, wanneer je de plugin koopt, ook in een link in een document in het ZIP bestand wat je krijgt, de documentatie kan vinden die wel werkt.
Is ‘Buy for Me’ Aanbevelenswaardig?
Zou ik deze plugin aanbevelen? Dat ligt er een beetje aan wat je al doet om je verkoop te promoten. Heb je al een goed werkende wishlist plugin geïmplementeerd die daadwerkelijk je omzet verhoogd, dan zou ik alles zeker laten zoals het is.
Het kost echter behoorlijk wat tijd en inspanning voor een wishlist daadwerkelijk leidt tot een verhoging van de omzet. Het laten maken van een wishlist is meestal niet het probleem, maar het daadwerkelijk doorsturen naar anderen wel.
Het voordeel van Buy For Me is dat de Buy For Me knop uitnodigt tot directe actie. Zowel aan de kant van je bezoeker, als aan de kant van de ontvanger van de email.
Wanneer je bezoeker een product toevoegt aan een ‘klassieke’ wishlist, dan is er nog steeds geen actie genomen om deze wishlist ook aan anderen te laten zien. De ‘Buy for Me’ button vraagt om directe actie.
Gebruik je een klassieke wishlist plugin en Elementor Pro, dan wil ik je in overweging geven om de ‘Winkelmand’ en de ‘Wishlist’ knoppen naast elkaar te zetten en de ‘Buy For Me’ button bijvoorbeeld onder de foto’s van het product.
Gebruik je geen Elementor Pro, noch een andere page builder die het mogelijk maakt de opmaak van je productpagina’s aan te passen, dan zou ik onderzoeken wat de mogelijkheden binnen jouw thema zijn om de knoppen wat te ‘spreiden’ over de pagina.
Maar drie actieknoppen naast elkaar -de default optie van de Buy For Me plugin- geeft teveel keuze tegelijk. Beslist niet aan te bevelen.
Meer Succes met jouw Webshop?
Wil je meer succes met jouw webshop, dan is het vooral zaak dat je op de hoogte blijft van de mogelijkheden en ontwikkelingen. En op dit moment ben je precies op de goede plaats hiervoor. Want op de WordXPression plugin blog ik al meer dan 10 jaar over WordPress, Marketing, e-Commerce en e-Learning.
Wil je geen blogbericht missen, abonneer je dan. Dat kan op twee manieren.
Je kan je abonneren via ‘push notifications’ in je browser. Iedere keer dat er een nieuwe blogpost wordt geplaatst krijg je hier automatisch bericht over in je favoriete browser.
Je kan je ook abonneren op de nieuwsbrief. Je kan dan direct enkele van de gratis e-boeken downloaden die jou helpen meer uit je website te halen. Dit doe je door op de rode bel linksonder te klikken en de instructies te volgen.
Online video consult
Wil je jouw webshop eens doorgelicht hebben en tips krijgen hoe jij jouw omzet kan verhogen, dan kan je je ook aanmelden voor Online consult per video. Plan zelf het moment in in mijn agenda en laat mij weten waar we het over gaan hebben. Ik zie je graag terug!