Je eigen product samenstellen met ‘WooCommerce Composite Products’
De eerste webwinkel software die ik ooit ontwikkeld heb was voor een computer hardware bedrijf in Hengelo in 2002. Dit bedrijf bouwde – zoals destijds nog veel bedrijfjes deden- PC’s op maat. Voor alle duidelijkheid, we leefden toen in een tijd waarin ‘osCommerce’ -het eerste serieuze Open Source eCommerce programma – nog in de kinderschoenen stond, WordPress helemaal nog onbekend was en er nog niemand met iDEAL betaalde, omdat dat nog niet bestond. Een enkeling betaalde met PayPal, maar ook dat waren de uitzonderingen, omdat je in die dagen PayPal alleen kon voeden met je creditcard.
In die dagen dus betekende het bouwen van een webshop, dat je zo’n beetje alles zelf moest bouwen. Het betekende ook, dat ‘online afrekenen’ geen serieuze optie was. Men betaalde vooraf, achteraf of onder rembours.
Het idee van deze webwinkel software was even eenvoudig als geniaal. Op de website kreeg de klant een aantal standaard configuraties aangeboden, maar kon eigenlijk alle opties wijzigen. En zo kon hij zijn hele computer zelf samenstellen.
Productvariaties
Maar, zal je denken, dat kan met productvariaties toch ook? Wanneer ik een computer heb, en hier drie productvarianten van maak, bijvoorbeeld één met 8GB, één met 16GB en één met 32GB intern geheugen, dan heb ik toch hetzelfde effect?
Daar heb je helemaal gelijk in. Maar wat nu, wanneer je bijvoorbeeld ook de klant wilt laten kiezen uit verschillende grafische kaarten, verschillende harddisk configuraties en verschillende software opties?
Met 3 geheugen-, 5 hardisk-, 6 grafische kaart- en 3 software optie varianten heb ik al 3 x 5 x 6 x 3 = 270 varianten. Dat lijkt mij persoonlijk een nachtmerrie om bij te houden. En dan hebben we het nog niet eens over monitoren en toetsenborden gehad.
Wat dacht je overigens van het voorraadbeheer? Wanneer ‘grafische kaart X’ niet meer op voorraad is, zal ik alle producten die grafische kaart X bevatten handmatig op ‘niet meer leverbaar’ moeten zetten. En bij iedere configuratie die ‘grafische kaart X’ nodig heeft, zal ik handmatig de voorraad moeten verlaten.
Kortom, productvariaties zijn hier niet de oplossing. Maar wat dan wel?
WooCommerce Composite Products
Gelukkig heeft WooCommerce hier een extra producttype voor bedacht. Het ‘Composite Product’. Een goede vertaling zou zijn een ‘woocommerce samengesteld product’, iets wat je overigens niet moet verwarren met het al bestaande ‘gegroepeerd product‘.
Om dit producttype te kunnen gebruiken zal je overigens wel een extra -betaalde- plugin moeten installeren. WooCommerce Composite Products.
Een WooCommerce samengesteld product is -zoals de naam al doet vermoeden- een product wat je zelf helemaal kan samenstellen in de winkel.
In de verkooppagina van de plugin zelf wordt een prachtig voorbeeld met een skateboard gegeven. Skateboarders kopen zelden een ‘kant en klaar’ bord, maar willen hun eigen plank, hun eigen kogellagers, hun eigen wielen etc hebben. Met WooCommerce Composite Products worden ze helemaal in staat gesteld dit product zelf op maat samen te stellen.
En leuk voor jou is, dat de de voorraad van de onderdelen die besteld worden helemaal automatisch bij wordt gehouden. Dus ook geen vervelende verrassingen.
Je kan nog meer samenstellen
Maar natuurlijk kan je nog veel meer zelf samenstellen. Een skateboard of een computer dat zijn gewoon twee aardige opties. Maar wat dacht je bijvoorbeeld van het ‘online samenstellen van je pizza’ (of welk ander voedingsproduct dan ook), het zelf samenstellen van je ‘wat voor hobby dan ook’ starter kit…
Kortom een krachtige plugin die in menig webshop een nuttige toevoeging zal zijn.
Je eigen webshop?
Sta je op het punt om te beginnen met een eigen webshop, kijk dan ook eens naar de mogelijkheden die WordXPression je biedt. Want voor een relatief laag bedrag ben je in enkele dagen al met een zeer professionele webshop online.
Blijf op de hoogte
Op de blog van WordXPression vind je regelmatig informatie over WooCommerce, WordPress en ecommerce en marketing in het algemeen. Op de hoogte blijven is vrij eenvoudig. Links onder aan de pagina zie je een rode bel. Wanneer je hierop klikt en de stappen volgt, ontvang je bij iedere update op de blog een bericht hiervan in je browser.