Voordelige videohosting voor je online cursus

Videohosting voor je online cursus – bij de konijnen af!

Tot enkele maanden terug adviseerde ik elke cursist en elke klant van WordXPression die interesse had te beginnen met een online leeromgeving om gebruik te maken van Vimeo. Het is een relatief voordelige partij voor het hosten van je video en -ook niet onbelangrijk- het is kinderlijk eenvoudig om je videos daar te hosten.

Tot men het pricing systeem ging veranderen. Want enkele maanden geleden stapte men ineens over naar een nieuw systeem, waarbij niet het aantal gigabytes wat je op wilde slaan bepalend meer was, maar het aantal videos. Had je al een vimeo account, dan was er geen vuiltje aan de lucht, maar als je dat nog niet hebt, dan is het huidige pricing systeem wel heel onvoordelig voor cursusmakers. Want maak je een goede cursus, dan bestaat je cursus uit een groot aantal korte videobestanden. Wanneer je maar 60 videobestanden per jaar kan uploaden (waarbij de lengte er in principe niet toe doet), betekent dat toch een flinke beperking.

Speciaal voor jou ben ik rond blijven kijken naar goede diensten voor het hosten van video en inmiddels heb ik er één gevonden. En ik wil graag samen met jou kijken naar die nieuwe mogelijkheid tot videohosting voor je online cursus.

Voor mij was er een tweetal belangrijke regels in mijn zoektocht naar een nieuwe partij voor videohosting. Hij moest voordelig zijn, en het moest niet al te technisch zijn. Want in principe is Amazon Web Services S3 wel heel voordelig, maar je moet toch behoorlijk diep de techniek in gaan, wil je deze videos ook veilig kunnen aanbieden.

Maar ik ben er in geslaagd. En samen met jou kijk ik in dit blogartikel graag naar ‘Bunny.net’ een CDN en Video Streaming provider.

Bunny.net heeft heel wat te bieden

Bunny.net heeft naast de videohosting ook heel wat anders te bieden. En dat zal ik zeker in een volgend artikel naar voren brengen, vandaag kijken we uitsluitend naar de videohosting die Bunny.net aanbiedt.

Vergelijk je Bunny.net met Vimeo, dan is Bunny.net wel iets complexer. Vergelijk je het met Amazon Web Services S3, dan is Bunny.net eigenlijk kinderlijk eenvoudig, wanneer je eenmaal weet hoe het werkt.

Je kan in ieder geval een gratis ‘Free Trial’ account aanmaken. En dit is niet de welbekende truc, waarbij het automatisch overgaat naar een betaalt account. Na je Free Trial houdt het ook echt op.

Een account aanmaken

Je gaat dus als eerste naar Bunny.net toe en maakt daar een account aan. Je kan direct inloggen, maar voor je ook iets kan uploaden, moet je eerst je email adres bevestigen.

Wanneer je bent ingelogd zie je een aantal opties staan. Die kan je eigenlijk allemaal negeren, op dit moment ben je maar in één dienst geïnteresseerd, het streamen van je videos. Dus je klikt direct op ‘Stream’.

Je eerste video library aanmaken

Videohosting voor je online cursus met Bunny.net

Het eerste wat je moet doen is een video library aanmaken. Een video library is een aantal video’s die dezelfde kenmerken delen. Bij je video library ga je straks allerlei kenmerken instellen met betrekking tot de presentatie, encoding en beveiliging van de video en iedere video die je opneemt in die library zal ook aan die eisen voldoen.

Binnen zo’n library kun je weer een tweede verzameling aanmaken. Een collection.

Je kunt zo’n library het best zien als een serie video’s die een technische verwantschap hebben. Het zijn video’s die je in bepaalde formaten aan wilt bieden, die je op een bepaalde manier wilt beveiligen en die je op een bepaalde plaats -of een aantal bepaalde plaatsen- op de wereld aan wilt leveren.

Een ‘collection’ is meer een verzameling video’s die een organisatorische verwantschap hebben. Dus het zijn allemaal videos binnen jouw cursus ‘koekjes bakken voor beginners’.

videohosting voor je online cursus | Voordelige videohosting voor je online cursus

Bij het maken van deze video library moet je gelijk een aantal belangrijke beslissingen nemen. Want je wilt natuurlijk dat de videos die jij upload zo snel mogelijk bij je klant komen. En daarom zal je moeten bepalen waar je video’s opgeslagen gaan worden. Dat kan op een aantal plaatsen ter wereld zijn, maar wanneer je net zoals ik in Nederland woont, is in ieder geval één van de locaties ‘Falkenstein’ in Duitsland.

Je betaalt per opslagpunt. Wanneer je hoofdzakelijk je klanten in Europa hebt, dan zou je dus kunnen denken, dat het een goed idee is, om ze -lekker goedkoop- alleen in Falkenstein op te slaan. Dat is echter niet aan te raden. Want mocht het distributiepunt Falkenstein een storing hebben of onderhouden worden, dan is je video tijdelijk niet beschikbaar. Het is verstandig om minimaal 2 extra opslagpunten te kiezen.

En die doe je natuurlijk zo dicht mogelijk bij de plaats(en) waar je klanten zich bevinden.

Gebruik je -zoals ik- Stockholm, Londen en Falkenstein dan bepaalde je voor de opslag twee en een halve cent per gigabyte per maand. Later in dit artikel laat ik je zien, welke kosten je nog meer gaat betalen.

Houd er ook rekening mee, dat deze 2.5 cent per Gigabyte is voor de opslag van het bestand in meerdere formaten.

Stel je voor. Je upload een bestand van 1 GB. Dat is dus nog geen drie cent per maand zou je denken. Dan zie je echter over het hoofd, dat er nog kopieën van dat bestand zijn in verschillende andere formaten. Want om een video optimaal te laten zien op de juiste spelers, wordt er een groot aantal verschillende resoluties aangemaakt. Het is dus heel goed mogelijk, dat jouw geuploade 1 GB in werkelijk 3 of 4 GB vertegenwoordigd.

Je video kenmerken – ‘Manage video’s’.

Zodra je jouw eerste library hebt aangemaakt krijg je een scherm te zien als het onderstaande.

Bunny.net instellingen

In de lichtgrijze linker kolom zie je een aantal instellingen. Laten we hier in detail naar kijken.

Player

Bunny.net beschikt over een zeer uitgebreid instelbare video player die je kan gebruiken.

videohosting voor je online cursus | Voordelige videohosting voor je online cursus

De belangrijkste instelling is natuurlijk de kleur voor je ‘Primary Player Color’, hiervoor kies je een kleur die bij het thema van je online leeromgeving past.

Een tweede belangrijke instelling is natuurlijk de interface taal.

Daarnaast kan je echter nog voor een aantal andere instellingen kiezen, waaronder de player controls die je naar believen wel of niet zichtbaar kan maken.

Met ‘Show Watchtime Heatmap’ laat je op de ‘progress bar’ door middel van streepjes zien, welke onderdelen van een video populair waren. Zelf zie ik hier het directe nut niet van in.

Encoding

Je hebt zelf een hoge mate van control met betrekking tot de manieren waarop de video aangeleverd zal worden.

videohosting voor je online cursus | Voordelige videohosting voor je online cursus

De eerste keuze die je hebt is het bewaren van de originele bestanden. Dit is iets wat ik je eigenlijk alleen maar aan kan raden. Het geeft je een extra back up optie.

De tweede optie -die bij mij grijs is, Enable Early-Play maakt het mogelijk dat een video wordt afgespeeld, voordat de transcoding is afgerond. Bij mij zie je dat dit niet beschikbaar is als optie, en dat is omdat ik in een later scherm (Security) DRM kopieerbeveiliging heb geactiveerd.

Zou deze optie wel beschikbaar zijn en is het juiste videoformaat voor een specifieke resolutie nog niet aanwezig, dan zal de video direct vanuit het origineel worden afgespeeld. Nadeel is dan wel, dat het pad naar de originele file zichtbaar wordt en de file dus illegaal gedownload kan worden.

De Enable content tagging functie is nieuw en nog ‘in ontwikkeling’. Door middel van AI wordt geprobeerd het onderwerp van de video te bepalen. In de praktijk blijkt dit in mijn geval altijd ‘Other’ te zijn. De AI functie heeft nog veel te leren.

De functie Enable MP4 Fallback staat aan, maar zal niet veel doen. Ook deze functie wordt beperkt doordat ik DRM bescherming aan heb staan. Had ik dat niet gedaan, dan zou ik de video ook via de MP4 filenaam beschikbaar kunnen stellen.

Bij Enabled resolutions geef je aan welke resoluties je wilt gebruiken. Denk daarbij, dat je betaalt voor zowel het netwerkverkeer als de opslag en het beschikbaar stellen van 4K of hoger zorgt voor hogere kosten.

En tenslotte kan je een ‘watermark‘ uploaden die standaard op je videos getoond zal worden. Denk er wel aan, dat dit in het videobestand zal worden gecodeerd, dus wanneer je het origineel niet meer hebt en je logo zou veranderen, is het niet aanpasbaar. Nog een goede reden om het originele bestand te bewaren.

Pricing

Bunny.net hanteert twee heel eenvoudige tarieven voor het streamen van video. Hoe dit werkt behoeft echter misschien enige toelichting.

videohosting voor je online cursus | Voordelige videohosting voor je online cursus

Er is een ‘Standard tier’ en een ‘Volume tier’. Nu lijkt het in eerste instantie wellicht dat het kiezen voor deze ‘standard tier’ de juiste oplossing is. Zoveel video zal je ook niet versturen, toch?

Fout.

De ‘Standard tier is bedoeld voor mensen die heel korte video’s heel snel aan moeten leveren. Bijvoorbeeld wanneer je door video bewegende elementen in je website zou hebben opgenomen. Het gaat hier om kleine videobestanden die eigenlijk direct met de rest van de content getoond moeten worden.

De Volume Tier is juist bedoeld voor mensen die een langere video streamen. Omdat dit allemaal niet direct klaar hoeft te staan en te gaan bewegen, kan hier wat meer relaxt mee worden omgegaan en dat vind je terug in de prijs.

Dus jij kiest altijd voor de ‘Volume tier’, wanneer het gaat om cursus videos.

Security

videohosting voor je online cursus | Voordelige videohosting voor je online cursus

Om te voorkomen dat je video op de één of andere andere manier ‘onderschept en opgeslagen’ wordt (er bestaan browser extensions die dat doen), kun je ook de ‘Digital Rights Management‘ activeren. Je video wordt dan tot op het moment dat hij de videospeler bereikt ‘encrypt’ en de gebruikelijke extensions om de video toch onderweg op te slaan zullen dan niet werken.

Dit werkt alleen indien je de embedded videoplayer van Bunny.Net zelf gebruikt. Wat altijd zal werken is de mogelijkheid om bepaalde video’s alleen zichtbaar te maken, indien deze vanuit een specifiek domein worden bekeken. Dit doe je door onder ‘Allowed Domains‘ de domeinnamen in te geven waarop de video getoond mag worden. Zet je ook Block Direct URL File Access aan, dan kan de video onmogelijk bekeken worden op domeinen anders dan jouw eigen domein en in Bunny.net zelf natuurlijk.

Storage

Onder ‘Storage’ zie je nogmaals de instellingen met betrekking tot de video opslag die je al hebt aangegeven bij het maken van je library. Hier kan je eventueel nieuwe replication points aan toevoegen. Het is niet mogelijk actieve replication points te verwijderen.

Een video tonen

Nu wil je de videos natuurlijk niet alleen opslaan, je wilt ze uiteindelijk natuurlijk tonen. Dat kan op verschillende manieren. Omdat ik mijn videos graag zo goed mogelijk bescherm, gebruik ik de DRM mogelijkheden van Bunny.net. En daardoor ben ik aangewezen op de ‘embedded videoplayer’ van Bunny.net zelf (er zijn nog andere mogelijkheden, maar die zal ik in een later artikel bespreken).

Ga ik naar de pagina ‘Manage Video’s’ en ik klik op de video die ik wil gebruiken zie ik een groot aantal zaken.

videohosting voor je online cursus | Voordelige videohosting voor je online cursus

Helemaal onder aan de pagina zie ik de embed code. Deze kan ik kopiëren en plakken in een Gutenberg HTML blok of in een HTML widget van mijn favoriete pagebuilder.

Maak ik liever gebruik van een andere speler, dan kan dat ook. Ik mis dan de DRM mogelijkheden (die moet ik ook uit zetten) en kan dan de Direct Play URL ingeven in de videospeler van mijn keuze.

Hoofdstukken

Eén van de aardige opties van Bunny.net is de mogelijkheid om -aan de embedded speler- hoofdstukken toe te voegen. Op deze manier kan je je video in ‘hapklare brokken’ opdelen en kan je de cursist direct toegang geven tot een deel van de video.

Stel je bijvoorbeeld voor, dat je een video hebt hoe je koekjes bakt. Typische hoofdstukken zouden zijn

  1. De ingredienten
  2. Het kneden
  3. De koekjes decoreren
  4. De koekjes bakken
  5. Opeten

De prijs is allesbehalve transparant… maar wel voordelig

Het voordeel van een videodienst als Vimeo is natuurlijk dat je direct weet waar je aan toe bent. Dat is met Bunny niet het geval. Want de prijs wordt door een groot aantal verschillende factoren bepaald. Hoeveel kost het nu werkelijk om een cursus online te hebben?

Gelukkig heb ik de nodige ervaring met het maken van cursussen en ben ik eens gaan kijken naar de grootte van een gemiddelde cursus.

En daar kwam ik op een heel mooi getal uit. Gemiddeld is de grootte van 1 uur 1080p video 400k. Upload ik dat richting Bunny.net, dan wordt dat door alle extra resoluties die erbij komen 1,2 GB. Dus één uur video is gemiddeld 1,2 GB video opslag. Dit kan ik verminderen door de originelen te verwijderen of de kleinste resoluties niet te gebruiken.

Dat doe ik in het voorbeeld even niet.

Heb ik een cursus van 8 uur video, dan heb ik dus in totaal 9,6GB opslag nodig.

Stel nu, ik heb 200 cursisten. Nu zullen al deze cursisten niet binnen één maand alle video’s afspelen. Maar laten we er eens vanuit gaan dat ze dat wel doen. En ze zullen niet allemaal via hun desktop kijken, maar ook hierbij gaan we ervan uit, dat ze het wel doen. Dus 200 cursisten bekijken mijn cursus van 3,2 GB (ze zullen hem niet in alle resoluties bekijken) binnen één maand tijd. Ik heb dus 640GB dataverkeer.

Dat verkeer gaat via de Volume Tier, dus op de goedkoopste manier.

Voor een goede performance heb ik drie replication points.

Volgens de calculator op de site van Bunny.net zelf ben ik dan 3,45 dollar per maand kwijt (ex BTW).

videohosting voor je online cursus | Voordelige videohosting voor je online cursus
In dit voorbeeld is het werkelijk videogebruik enorm overdreven. Dus in de werkelijkheid zal je nog minder kwijt zijn. De minimale maandelijkse kosten zijn 1 dollar ex BTW per maand, is je opslag / verbruik combinatie lager dan dat bedrag, zal je altijd een dollar betalen.

Conclusie

Bunny.net is een goed en voordelig platform voor het hosten van je cursus video’s. Wat je mogelijk zal missen is de brede keuze uit de verschillende videospelers, je zal je met de Bunny.net videospeler moeten ‘behelpen’, wanneer je een optimale beveiliging wilt.

Bunny.net is niet zo eenvoudig in de bediening als Vimeo. Maar nog steeds wel heel eenvoudig (je kan dit blogartikel als een volledige stap voor stap handleiding beschouwen). En je hebt gelukkig twee weken de gelegenheid om te kijken of Bunny.net inderdaad wat voor je is.

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Meest populaire blogposts
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Voeg je koptekst hier toe

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 

Bezoekadres
Eperweg 135 (op afspraak)
8072 PL Nunspeet

Postadres
Aardoliestraat 14-I
7553GT Hengelo

06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Tot en met
31 december 2024

Student learning at home with online lesson

25% korting op jouw online leeromgeving

Deze post rapporteren

Wanneer deze post niet meer relevant is of verouderde informatie bevat, zou ik het op prijs stellen wanneer je dit door wilt geven., zodat ik dit eventueel bij kan werken. De persoonlijke gegevens die je hieronder invult worden alleen gebruikt om de mail te versturen en zal niet voor marketingdoeleinden worden gebruikt.