Foto’s in WordPress op de makkelijke manier!
Je kan eigenlijk niet zonder foto’s in WordPress. Een blog zonder een paar afbeeldingen in een artikel ‘doet het hem’ gewoon niet.
Nog niet zo gek lang geleden (om precies te zijn, op mijn verjaardag dit jaar) heb ik een blogartikel geschreven met daarin een tiental websites waar je gratis foto’s kan downloaden.
Sinds dat artikel heb ik van verschillende mensen de vraag gekregen, waarom ik site x of site y die ook gratis afbeeldingen aanbiedt, niet genoemd heb.
Er zijn letterlijk honderden gratis beeldbanken, waar je legaal gratis foto’s kan downloaden. Mijn doel in dat artikel was niet om een complete lijst te geven, maar juist om een aantal sites te noemen, die onderling sterk verschillen.
Betalen voor je foto’s
Zelf maak ik echter niet vaak gebruik van gratis foto’s. Het zoeken naar ‘de juiste foto’ door tientallen beeldbanken kost mij teveel tijd. Ik betaal liever een relatief klein bedrag voor enkele goede beeldbanken, dan dat ik voor een paar cent mij urenlang suf zoek naar afbeeldingen.
Mijn persoonlijke favoriet is -en blijft- Adobe Stock. Niet de goedkoopste (niet krankzinnig duur ook), maar eigenlijk vaak de ‘one stop shop’ voor de afbeeldingen die ik zoek. Ten time is money.
Daarnaast heb ik ooit spotgoedkoop via AppSumo een abonnement voor drie jaar op StockUnlimited gekocht. Ook weer een beeldbank met een aardig aanbod, maar juist op trefwoorden die te maken hebben met waar ik hier over blog, beperkt in het aanbod.
De laatste weken zijn echter twee andere beeldbanken mijn favorieten geworden. En beide om exact dezelfde reden. Ik hoef WordPress niet uit om mijn foto’s te vinden!
Eén plugin is een betaalde plugin, die mij toegang geeft tot een gratis beeldbank, de andere een gratis plugin, die mij toegang geeft tot een betaalde beeldbank.
Laten we ze allebei eens wat nader bekijken.
Envato Elements Plugin
Envato Elements is een membership service waarbij je een onbeperkt aantal grafische resources gratis mag downloaden.
Bij ‘Grafische resources’ kan je denken aan bijvoorbeeld fonts, icons, afbeeldingen, vector bestanden, videoclips, video templates, website templates en nog veel meer.
Ook beschikt Envato Elements over een groot aantal foto’s, maar voor mij was dit nooit echt de ‘go to site’, wanneer ik foto’s voor mijn blog nodig had. Om de al eerder genoemde redenen. Allereerst, zoekend op relevante trefwoorden voor mijn artikelen, kwam ik zelden iets tegen… en omdat dat het geval was, bespaarde ik liever tijd door in andere bronnen te zoeken.
Tot Envato kwam met de gratis ‘Elements’ plugin. Het invoegen van een foto is nog nooit zo makkelijk geweest.
Wanneer je de standaard media invoegen dialoog opent, dan zie je een extra tabblad. Door hier zoektermen en eventueel andere gegevens met betrekking tot de gewenste foto’s aan te geven, zoekt de plugin in de uitgebreide Envato afbeeldingen bibliotheek. Op het moment dat ik dit schrijf zijn dit er zo’n 830.000, waaraan zo’n 10.000 per week worden toegevoegd.
Het invoegen van een afbeelding is nog eenvoudiger geworden dan het invoegen van een afbeelding van je harddisk. Want die moet je eerst nog opzoeken.
Wat kost dit?
Wanneer je een abonnement op Envato Elements neemt, kost je dit 29 dollar per maand. Dat is hetzelfde bedrag wat je per maand bijvoorbeeld voor Depositphoto of Adobe Stock betaalt.
Bij Envato kan je echter een onbeperkt aantal afbeeldingen tot je nemen gedurende die maand. Bij DepositPhoto 30 en bij Adobe Stock 10. Dat is een behoorlijk verschil.
Daartegenover biedt Envato via de Elements plugin voor WordPress ‘slechts’ ruim 800.000 foto’s op dit moment. Hierbij moet ik eerlijkheidshalve opmerken dat ze ook miljoenen andere afbeelding resources bieden, zoals 3D afbeeldingen, vectorafbeeldingen en zelfs duizenden ‘mock ups’ (waaronder boek- en t-shirt mock ups, handig voor wanneer je jouw e-book online wilt zetten, of mijn T-Shirt cursus hebt gevolgd)… maar je kan deze afbeeldingen uitsluitend gebruiken, wanneer je de programma’s hebt om deze te converteren naar ‘internet geschikte afbeeldingen’ (JPG, GIF, PNG).
DepositPhoto biedt tientallen miljoenen afbeeldingen die zowel in vector- als in ‘direct geschikt voor web’ formaten kunnen worden gedownload.
Adobe Stock idem dito.
Of ‘Envato Elements’ uit kan is vooral een overweging of het soort afbeeldingen wat men biedt past bij jouw behoefte.
Voor wie is Envato Elements echt aan te bevelen?
Als we ons hier even beperken tot het foto aanbod en buiten beschouwing laten wat Envato Elements nog meer te bieden heeft, dan zullen mensen met een website over één van de volgende onderwerpen, waarschijnlijk altijd wel wat van hun gading vinden, omdat het aanbod hier enorm is :
- Voeding (culinair)
- Voeding en gezondheid
- Sport en beweging
- Reizen
- Natuur
- Huisdieren
- Muziek, theater en dans
- Kind en opvoeding
- Evenementen, seminars en business meetings
Andere onderwerpen zijn hier ondervertegenwoordigd in vergelijking met veel andere beeldbanken.
Aanmelden
Voor deze plugin echt zal werken zal je -vanuit je Elements plugin- eerst moeten inloggen in je Envato account. Wanneer je daadwerkelijk een betalend Elements account hebt, krijg je een code, die je moet kopiëren om toegang te krijgen.
Plugin nummer 2: Pixabay – Import Free Stock Images into WordPress
Dat is dus een naam, die je na tien seconden al weer bent vergeten. Het enige wat je hier van onthoudt is het woord ‘Pixabay’.
Dit is een betaalde plugin. En je kan er op twee manieren voor betalen. Besluit je een abonnement op Envato Elements te nemen dan kan je de plugin gratis downloaden. Wil je dat niet, dan kan je de plugin ook kopen bij CodeCanyon.
Deze Pixabay plugin geeft je de mogelijkheid om van de gratis beeldbank ‘Pixabay‘ afbeeldingen direct in WordPress te importeren. Dus zonder dat je een nieuw browservenster hoeft te openen etc.
Maar wat is Pixabay?
Ik heb je verteld over Flickr en wat voor goede bron voor stockfoto’s dit is. Maar bij Flickr moet je wel goed opletten wat het licentietype van de foto is en -minimaal even belangrijk- je moet de ‘credits’ geven aan de maker van de foto. Heel terecht natuurlijk.
Pixabay is een community van fotografen en grafisch artiesten die er behagen in scheppen te delen. Foto’s en andere afbeeldingen op Pixabay kunnen probleemloos gebruikt worden voor je website, e-book of andere digitale producten.
Om mensen aan te moedigen niet alleen een account te starten om te ‘lurken’ maar ook daadwerkelijk een bijdrage te leveren, staat Pixabay vol met reclame. Maar vanaf het moment dat jij 10 afbeeldingen van jezelf (in de zin van ‘door jou gemaakt’, niet ‘met jou er op) hebt gedeeld met de community ben jij reclamevrij.
De Pixabay plugin
Laten we beginnen met een hopelijk onnodige, maar wel heel belangrijke opmerking. Deze plugin heeft WordPress 5.x nodig. Heb je nog een WordPress 4.x versie weigert de plugin te activeren. Maar wanneer je nog steeds een WordPress 4 versie gebruikt, bedenk dan, dat ‘Vintage’ cool is, wanneer je het betrekt op auto’s of camera’s. Maar ‘vintage Internet software’ is vragen om problemen.
Wat ook aardig is, is dat om deze plugin te gebruiken je niet eens een Pixabay account nodig hebt. Dus ook geen last van de advertenties.
Na het installeren van de plugin kan je direct naar de menuoptie ‘Pixabay’ in je Dashboard menu gaan. Dan zie je iets wat sterk lijkt op onderstaande afbeelding.
Wanneer je hier klikt op ‘preview image’ krijg je de afbeelding op ware grootte te zien (te groot voor je browser). Kies je voor import, wordt de afbeelding geïmporteerd in de media library.
Importeren in de media library
Wanneer we deze plugin vergelijken met de Envato plugin dan kunnen we een aantal zaken opmerken.
Allereerst, de Pixabay plugin is één stap minder efficiënt dan de Envato plugin. In de Envato plugin kan je direct de foto’s in WordPress importeren. Het is letterlijk de meest efficiënte manier om foto’s in WordPress te kunnen importeren.
Met de Pixabay plugin importeer je de foto in het formaat waarin ze zijn geüpload in Pixabay. En dat formaat kan soms enorm veel te groot zijn. Eerlijk gezegd begrijp ik niet waarom ik geen ‘HTTPS error‘ krijg bij het importeren, maar ben blij dat het niet gebeurd. In de Envato plugin wordt de afbeelding in een ‘acceptabel formaat voor foto’s in WordPress’ geïmporteerd (meestal in een breedte van 1500-1920 pixels).
De Envato plugin scheelt dus in schijfopslag. Maar is dat nog een issue bij de hosting accounts vandaag de dag?
Een ander verschil is de bestandsnaam. Een bestand wat door Envato wordt geïmporteerd heeft als bestandsnaam een aantal ‘keywords’ voor wat je in die afbeelding kunt zien, plus een unieke code. Bijvoorbeeld (ter plekke uit mijn duim gezogen) ‘fietsbel-amsterdam-reflecties-koningsgracht-ab12fr65.jpg’. Iets wat nog enige waarde heeft voor je SEO. Een typisch Pixabay bestand wat je importeert zal er uitzien als ‘dkfsjs4es34234dkdjkal309234.jpg’. Kortom voor Google geen enkele waarde.
Omdat tegenwoordig de ALT tag voor google meer waarde heeft dan de bestandsnaam, is dit een goede reden om extra aandacht te besteden aan je ALT tag, op het moment dat je een afbeelding uit Pixabay importeert.
Je kan het natuurlijk ook automatiseren door de ‘Premium SEO Pack‘ plugin te gebruiken.
Mijn voorkeur?
Als ik over deze twee plugins mijn voorkeur uit zou moeten spreken, zou je mij in eerste instantie voor een onmogelijke keus stellen. Maar eigenlijk is de keus heel makkelijk.
Wanneer ik voor Envato Elements een abonnement neem voor een jaar, betaal ik 14,50 per maand voor een oneindig aantal resources. Hoewel ik een aantal key images voor mijn onderwerpen zal missen, kan ik die zeker vinden op Pixabay. En die Pixabay plugin krijg ik helemaal gratis, wanneer ik een abonnement op Envato Elements heb.
Het leven is mooi, omdat je soms niet hoeft te kiezen, maar beide kan nemen.
Voor jou is het leven nog veel mooier. Want wanneer je een WordPress XPress website neemt, dan krijg je van mij 3 maanden toegang tot de Envato Photo Library via de Envato Plugin, plus levenslange (het leven van Pixabay, niet jouw leven) toegang tot Pixabay via de Pixabay plugin!.
Waarom zou je kiezen voor chocola of aardbeien als de combinatie veel smakelijker is?