Enkele tips voor video op je homepage
Twee weken geleden heb ik je beloofd vandaag wat meer stil te staan bij het gebruik van video op je website. En met name met betrekking tot het schieten van een promotievideo voor jouw diensten. Hoewel een promotievideo voor iedere ondernemer een extra kans op meer aandacht is, is er met name één groep ondernemers, waarvoor video eigenlijk onontbeerlijk is. Dat is de ondernemer die met zijn klant een langer begeleidingstraject in gaat.
Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan coaches, maar ook aan therapeuten (voor zowel het lichaam als de ziel), trainers / instructeurs of consultants. Een goede samenwerking begint vaak al bij de eerste klik. Een kennismakingsvideo kan een goed beginpunt van de communicatie zijn.
In het verleden heb ik je verschillende malen verteld, hoe je video kunt uploaden, welke plugins je kunt gebruiken om video op je website zichtbaar te maken. Maar ik heb je eigenlijk veel te weinig verteld, hoe je nu eigenlijk een video kunt schieten!
De mooiste manier is natuurlijk hiervoor een bedrijf in te huren, wat gespecialiseerd is in videopresentaties. Je kunt zeker zijn van een goed en professioneel resultaat, maar de prijs is er ook naar. Gelukkig is het zelf maken van een redelijk professioneel ogende video tegenwoordig niet echt zo moeilijk meer. En stap voor stap kijken we, hoe jij zelf -eventueel met behulp van een cameraman- een eigen presentatievideo kunt schieten en monteren.
De locatie – De coach in zijn natuurlijke habitat!
Wanneer je straks je klanten ontvangt, dan zullen ze jou het meest in jouw werkomgeving zien. Een introductievideo op jouw werklocatie is dan ook het meest voor de hand liggend. Ga zitten op de plek waar je normaliter zal zitten. Stel de camera zodanig op, dat je vanuit dezelfde hoek wordt getoond als straks de klant jou ook zal zien. Een belangrijk advies met betrekking tot camera’s is natuurlijk altijd, dat er geen ’tegenlicht’ mag zijn, maar dat spreekt eigenlijk voor zich. Je laat je klant straks ook niet tegen een felle zon in kijken. Heb je toch tegenlicht is de opstelling in jouw werkruimte sowieso al verkeerd om je klant zich op zijn gemak te laten voelen!
Camera en geluid
De testimonials in de video die ik gebruik voor de promotie van de Content Creation Workshop heb ik geschoten met een simpele Sony Handycam (HDR CX-220). Geluid en beeld zijn behoorlijk goed. Helemaal als je je er bij bedenkt, dat de camera nog geen 200 euro heeft gekost. Het nadeel van dit soort camera’s is , dat de microfoon is ingebouwd in de camera en iedere aanraking aan de camera hoorbaar is. Je moet er dus eigenlijk tijdens het opnemen helemaal met je vingers van af blijven. En voor opnamen buiten met wind is de camera totaal ongeschikt.
Een beter alternatief is een moderne digitale spiegelreflex camera (DSLR) met video functie. Ik gebruik hiervoor een Nikon. Mijn Nikon heeft een aansluiting voor een externe microfoon en met een dasspeld microfoon in mijn revers of een richtingsgevoelige ‘shotgun’ microfoon op de camera zelf is de kwaliteit van het geluid ineens stukken beter.
Wil je nog beter geluid voor een budget prijs? Heb je nog ergens een digitale Olympus voicerecorder liggen? Zo één voor het maken van voice notities of het opnemen van interviews? Met een goede externe microfoon van enkele tientjes heb je ineens geweldige geluidsopnamen. Het enige nadeel is, dat je beeld en geluid tijdens de montage apart moet synchroniseren.
Licht
Het licht is een verhaal apart. Je wilt natuurlijk dat mensen je gezicht goed kunnen zien op de video op je homepage. Wanneer jouw gezicht direct wordt verlicht vanuit een raam tegenover je, heb je eigenlijk direct al de meest ideale situatie te pakken. Als dat niet de situatie is, dan heb je een aparte lichtbron nodig.
Een heel voordelige oplossing is het gebruik van een speciale foto/film lamp op een statief, met een half doorschijnende paraplu om het licht diffuus uit de juiste richting te laten komen. Voor een paar tientjes kun je een dergelijke set al kopen. Mooier is het echter, indien je gebruik maakt van een zogenaamde ‘softbox‘. Dat is een soort opvouwbare ‘doos’ met één of meerdere lampen er in, waarbij door een diffuus filter het licht zachter wordt gemaakt.
Zorg er voor dat dit licht komt vanuit een hoek van vrijwel recht vanaf de camera tot maximaal 45 graden ernaast.
Je tekst…
Voor sommigen is dit geen probleem. Wanneer ze beginnen te praten volgen de woorden vanzelf zonder enig haperen. Ben je verbaal wat minder begaafd, of vind je het gewoon doodeng om tegen een camera in plaats van tegen een mens te praten? Dan kan het goed zijn om je tekst vooraf op te schrijven… te ‘scripten’. De beste manier om dit toch nog natuurlijk en niet al te veel voorgelezen te laten klinken is door niet de hele tekst, maar slechts de hoofdlijnen op te schrijven.
Je kunt daar vast zelf wel het hele verhaal omheen verzinnen. Ben je wat minder tekstvast, dan bestaat er altijd nog de mogelijkheid gebruik te maken van een zogenaamde ‘autocue’. Jouw tekst rolt dan automatisch voorbij over het computerscherm (wat onder de camera staat). Het enige wat jij hoeft te doen is dit op een natuurlijke toon voorlezen. Hier is allerlei prachtige software voor, maar je kunt het ook gratis online doen…
En als je het even niet meer weet…
Een lang verhaal in één keer vertellen is voor iedereen moeilijk. De meeste mensen -ik in ieder geval wel- moeten hun verhaal in een aantal stukken opbreken. Als je die allemaal achter elkaar monteert, is het geluid vaak wel geloofwaardig, maar zie je de persoon in kwestie steeds een beetje verspringen. Sommige mensen -zoals ik- storen zich daaraan. Dit ‘verspring effect’ kun je mooi voorkomen, door je verhaal per (sub)onderwerp op te nemen. Tussen de ‘verspringingen’ plaats je een slide met de titel van dit onderwerp. Geen hond die het merkt, dat je stiekem toch ‘verspringt’.
Monteren
En uiteindelijk moet je de video voor je homepage ook monteren. Zelf gebruik ik hiervoor tegenwoordig Premiere Pro, maar het heeft mij een hele tijd gekost voor ik hier mee leerde werken. Beslist niet iets om aan te beginnen voor een gelegenheidsmontage. Corel VideoStudio Pro of -Ultimate is een goed en voordelig alternatief. En als het alleen om die ene video op je homepage gaat. Je kunt de software 30 dagen gratis gebruiken. Heb je toevallig een Mac, dan ben je nog beter af. iMovie staat bekend als het meest gebruikersvriendelijke, maar toch nog aardig krachtige programma voor eenvoudige videomontages.
En dan is het zover
Pak de cola, het bier en de popcorn maar, want je bent eindelijk zover. Jouw videopresentatie is klaar! Dit is natuurlijk een geweldige manier om jezelf op je website te presenteren. Maar heb je er ook over nagedacht, dat deze ‘kennismaking’ nog krachtiger kan? Want je kunt natuurlijk ook jouw verhaal afsluiten met een oproep om nog meer video van jou te bekijken.
Want dat gratis e-boek waarover ik het heb in Verleid je Klant, kan natuurlijk net zo goed een video zijn. De informatie die je normaal in je gratis e-boek zou zetten, kun je ook opnemen in een video. Hiertoe krijgen de bezoekers toegang na het ingeven van hun email adres. En hiermee maak je direct de kennismaking compleet. Niet alleen weten de mensen na het zien van de video wie jij bent, maar weet je nu ook wie zij zijn. Ze hebben immers hun email adres achtergelaten.
[text-blocks id=”courseware”]