Een WordPress Developer worden – Wat is daar voor nodig?

Een WordPress Developer – Wat is dat eigenlijk

wordpress developer worden

WordPress is één van de meest populaire CMS-en ter wereld. Iedere keer dat ik op zoek ga naar hoeveel WordPress websites er inmiddels zijn, is het aantal weer gegroeid. Volgens één van de laatste schattingen die ik zag, was dat 50% van alle bedrijvenwebsites in WordPress is gebouwd. Met probeert niet eens meer in te schatten hoeveel ‘hobbysites’ er zijn.

En al die sites moeten natuurlijk door iemand gemaakt worden. En bij WordPress werken er eigenlijk heel veel mensen aan zo’n website mee. Eén daarvan is de WordPress Developer. Wil jij een WordPress Developer worden, dan moet je zeker doorlezen!

Heel lang geleden, toen het World Wide Web nog in de kinderschoenen stond, was het bouwen van een website relatief eenvoudig. Je had HTML, daar kwamen wat later JavaScript en CSS bij, en het grootste deel van de websites werd daarmee gebouwd. Zo’n website kon weinig ‘interactief’, maar met ‘CGI scripts’ en ‘Perl’ was er toch nog aardig wat te bereiken.

Er was een strikte scheiding tussen de ‘voorkant’ van de website en de ‘achterkant’, het proces wat er op de server plaatsvond. En degenen die websites maakten waren vooral ‘creatieve techneuten’. Want hoe dan ook, een website werd gemaakt door het tikken van enorme lappen tekst, al dan niet met behulp van syntax herkenning.

Vandaag de dag zit dat toch heel wat anders in elkaar. Want met DIVI, Elementor, Beaver Builder en nog een aantal andere tools kan je websites bouwen zonder ook maar een regel code te schrijven. Ongeacht of we het nu over HTML, CSS of JavaScript hebben. En kennis van PHP is al helemaal niet nodig.

Toch is er regelmatig behoefte aan ‘maatwerk’, dingen die je met thema’s, plugins en pagebuilders niet op kan lossen.

De ‘functiescheiding’ in de WordPress Wereld

Ik hoor nogal eens de kreet ‘webbouwer’ gebruikt worden. Daarmee wordt dan iemand bedoeld, die een website ‘bouwt’. Maar net zoals een modern kantoorgebouw niet door uitsluitend mensen met één vaardigheid wordt gemaakt -je hebt architecten, metselaars, elektriciens, loodgieters en meer- is dat met een WordPress website eigenlijk net zo.

Je merkt het echter niet altijd, omdat bij het bouwen van websites vaak gebruik gemaakt wordt van ‘prefab’ materiaal.

Laten we eens naar een aantal ‘functies’ in de WordPress wereld kijken.

De (WordPress) Webdesigner

WordPress Developer Worden

Een Webdesigner is als het goed is iemand die verstand heeft van wat mensen mooi, praktisch en leuk vinden. Een webdesigner legt een emotionele boodschap in het ontwerp van de website.

Vroeger was de WordPress webdesigner nog een ‘halve techneut’, omdat deze aan de slag moest met ‘child themes’ en CSS en via code snippets dingen in PHP moest doen. Maar naarmate premium thema’s makkelijker te configureren werden en langzaam maar zeker page- en theme builders hun intrede deden, konden ook steeds meer mensen zonder kennis van de achterliggende techniek.

Dat heeft zijn voordelen. Werkelijk creatieve mensen kunnen prachtige designs maken, maar het heeft ook zijn nadelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de eerste generatie pagebuilders, als WP Bakery en DIVI, waarmee je prachtige sites kan maken, maar die wel extreem traag zijn.

De WordPress Expert

WordPress Developer Worden

Iedereen noemt zich graag een ‘WordPress Expert’, maar ik denk, dat werkelijke expertise zich vooral uit in de technische kennis met betrekking tot WordPress. De WordPress Expert begrijpt hoe WordPress ‘van binnen uit’ werkt. Hoe zit het met de veiligheid, performance. Wat is precies ‘WP Cron’, welke plugins zijn er beschikbaar? Een WordPress Expert schrikt er ook niet van af en toe te moeten coderen. Hij of zij heeft op zijn minst een basiskennis van PHP en kan zelf code snippets implementeren, maar zal vaak ook genoeg expertise hebben om zelf zo’n snippet te schrijven.

De WordPress Theme Developer

Een ‘Theme Developer’ is één van de verschillende soorten WordPress Developers die er zijn. Een theme developer leeft op het grensgebied van de ‘reguliere WordPress developer’ en de WordPress webdesigner. Hij of zij is creatief, en kan mooie dingen maken, maar moet ook een gedegen kennis hebben van een aantal ontwikkeltalen. Op zijn minst HTML, CSS en PHP. JavaScript is altijd mooi meegenomen. Voor wat betreft de kennis van PHP kan dat relatief beknopt zijn. Hoewel je PHP zal moeten kunnen lezen en begrijpen, zal je er in verhouding tot andere development taken maar met een subset van alle denkbare commando’s en functies te maken krijgen.

De Frontend Developer

De ‘frontend developer’ is eigenlijk een compleet nieuwe speler in het spel sinds versie 5.0. WordPress heeft namelijk sinds deze versie een ‘REST’ interface voor WordPress beschikbaar gemaakt. Zonder direct ver op de REST technologie in te willen gaan, het is een manier waardoor je vanuit de ‘voorkant’ van WordPress of een andere willekeurige applicatie die REST calls kan maken direct met WordPress kan communiceren, zonder te weten in welke taal die ‘achterkant’ is gebouwd.

Wanneer je bijvoorbeeld ziet, dat er in een blog overzicht nieuwe blogposts worden geladen, zonder dat de pagina’s worden vernieuwd, is dat een typische taak van een frontend developer geweest.

Een Frontend Developer is bekend met het ‘Document Object Model’ van een webpagina, is zeer goed met JavaScript en begrijpt de REST API’s van verschillende applicaties.

Frontend Developers vind je vooral werkend aan websites van grote bedrijven die aan de voorkant WordPress gebruiken, maar aan de achterkant verschillende diensten hebben geïntegreerd.

De Backend Developer

Ook de Backend Developer is relatief nieuw in WordPress land. Een backend developer ontwikkelt REST en andere API’s waarmee met de backend van WordPress gecommuniceerd kan worden. Dit kan bijvoorbeeld, omdat je data uit een specifieke plugin ook via een app beschikbaar wilt kunnen stellen. Kijk voor meer informatie ook eens naar mijn posts over Headless WordPress en Headless WooCommerce.

De Plugin Developer

Ik krijg meer dan eens de vraag ‘ik wil WordPress Developer worden, wat moet ik dan doen?’ Meestal hebben die mensen het er dan over, dat ze Plugin Developer willen worden. Nu zijn er verschillende niveaus van plugins en welke kennis je nodig hebt, is vooral afhankelijk van het soort plugins wat je wilt gaan bouwen. Wil je een paar simpele shortcodes aan je website toevoegen, dan is daar heel wat minder kennis voor nodig dan bijvoorbeeld een plugin als WooCommerce of Elementor te gaan bouwen.

Maar in zijn algemeenheid heb je als plugin developer aardig wat kennis van PHP, de WordPress API, HTML, CSS en JavaScript nodig. Wil je gegevens op kunnen slaan, dan is er vaak ook kennis over databases en de WordPress Database API nodig.

Omdat je wilt voorkomen, dat zwakheden in jouw plugin kunnen worden uitgebuit om een site te hacken, of dat jouw plugin de oorzaak van een enorm trage site wordt, dien je bovendien over een groot deel van de kennis van een WordPress Expert te beschikken.

Vaak werken WordPress developers bij ontwikkeling van grotere plugins in teams. Kennis over team-tools als versie beheersystemen (meestal GIT) is dan ook zeker noodzakelijk.

Omdat voor ‘backend development’ eigenlijk ook altijd een plugin nodig zal zijn is ‘Backend Developer’ te zien als een specialisatie van de ‘all round plugin developer’.

Hoe doe je de kennis op?

WordPress Developer worden is vaak een persoonlijke ontdekkingsreis. Voor mij begon het ergens tussen 2006 en 2008 toen ik wat ‘rommelde’ met WordPress en op een gegeven moment ‘meer’ wilde dan WordPress kon. WordPress kon toen nog niet zoveel.

Ik had een enorme voorsprong, omdat ik al jarenlang met PHP, CSS, HTML en JavaScript werkte. En natuurlijk ook omdat de API toen nog niet zo complex was als nu.

Wanneer je vandaag de dag zou beginnen, zou ik je toch vooral willen adviseren, niet bij de programmeer- en opmaaktalen te beginnen. Zorg dat je de basis van HTML en CSS kent, leer JavaScript en JQuery misschien in basis een beetje kennen en zorg dat je enige bekendheid hebt met PHP, maar probeer de talen alsjeblieft niet ‘in detail’ te leren kennen. Dat komt op het moment, dat je aan de gang gaat. Er is een Internet waar je veel op kan zoeken. En veel hoef je niet te weten, omdat het eigenlijk door de WordPress API een stuk eenvoudiger is gemaakt.

Dit is ook het principe waarmee ik te werk ga met met cursus ‘WordPress Developer’.

Cursus WordPress Developer

In de afgelopen (ruim) tien jaar dat ik met WordXPression werk, heb ik een aantal enthousiaste mensen op weg geholpen om WordPress Developer te worden. Niet georganiseerd, maar op individuele basis. Mensen met verschillende niveaus van kennis op het moment dat zij begonnen en met verschillende aspiraties met betrekking tot wat zij met die kennis wilde gaan doen.

Daaruit is het idee ontstaan om een complete cursus WordPress Developer te ontwikkelen. En bij voldoende belangstelling (één deelnemer is ‘voldoende’, zes het absolute maximum) organiseer ik deze cursus inmiddels in groepsverband.

Het is een ‘hybride’ cursus, waarbij online, live en online live lessen worden afgewisseld met persoonlijke begeleiding. Tijdens de cursus ga jij aan de slag met het ontwikkelen van een thema en aan aantal plugins.

Tijdens deze cursus maak ik zelf ook voor het eerst gebruik van de methode van ‘Adaptief leren‘. Een groot deel van de online cursus zal vooral uit toetsen bestaan. Blijkt er uit zo’n toets, dat jouw kennis op een bepaald gebied nog tekort schiet, dan krijg je extra lesmateriaal aangeboden, om je deze kennis alsnog bij te brengen.

De studielast is dus sterk afhankelijk van de al bij jou aanwezige kennis. Wil je dus WordPress Developer worden, en wil je dat in een periode van 3 maanden? Schrijf je dan in voor deze cursus. Ik start hier tweemaal per jaar mee, éénmaal voor- en éénmaal na de zomervakantie.

Introductiecursus Plugins Programmeren

Is de cursus WordPress Developer meer dan wat je werkelijk wilt leren, dan is een ander goed startpunt de Introductiecursus Plugins Programmeren. Een cursus van een dag, waarop je onder begeleiding aan de slag gaat zelf een plugin te programmeren aan de hand van een functionele beschrijving.

Natuurlijk word je daarbij niet aan je lot overgelaten, maar zal je stap voor stap de instructies krijgen. Lees meer over deze introductiecursus.

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Meest populaire blogposts
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Voeg je koptekst hier toe

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 

Bezoekadres
Eperweg 135 (op afspraak)
8072 PL Nunspeet

Postadres
Aardoliestraat 14-I
7553GT Hengelo

06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Deze post rapporteren

Wanneer deze post niet meer relevant is of verouderde informatie bevat, zou ik het op prijs stellen wanneer je dit door wilt geven., zodat ik dit eventueel bij kan werken. De persoonlijke gegevens die je hieronder invult worden alleen gebruikt om de mail te versturen en zal niet voor marketingdoeleinden worden gebruikt.