Is LifterLMS het Learning management systeem van de toekomst?
Alweer een tijdje geleden schreef ik een blogpost met een vergelijk tussen LearnDash en WP Courseware. Enkele weken geleden werd ik benaderd door iemand die dit artikel via Google had gevonden, met de vraag of ik hem kon helpen met het inrichten van zijn online leeromgeving. Hij had onlangs LifterLMS aangeschaft, en had geen flauw idee wat hij er mee moest. Nou ja, natuurlijk wel in grote lijnen, maar hij liep eigenlijk helemaal vast in de ‘coursebuilder’.
Nadat we samen naar LifterLMS hadden gekeken, werden we het er eigenlijk over eens, dat hij niet zozeer ‘vastliep in de coursebuilder’ (die overigens in grote mate op die van LearnDash of WP Courseware lijkt. Heb je er één gezien, dan heb je ze allemaal gezien), maar het werkelijke probleem het gebrek aan structuur in de cursus zelf was.
Ik ben met de beste man aan de virtuele tekentafel gaan zitten (COVID gevaar, weet je wel), en we werken nu aan een betere opbouw.
Een WOW effect!
Maar ik moet eerlijk zijn: Ik was onder de indruk van wat ik had gezien en wilde graag wat meer van LifterLMS weten. En het aardige is: De mensen van LifterLMS zijn hier enorm behulpzaam bij.
Want wanneer je LifterLMS wilt uitproberen, kun je voor slechts één dollar een ’30 dagen trial versie’ krijgen. Hierbij moet ik wel één kanttekening maken, deze versie is gehost door de mensen van LifterLMS en het is dus echt een ‘uitprobeer versie’. Je kan hem niet ‘stiekem toch gaan gebruiken’ na die 30 dagen.
Maar ik ben nu al meer dan 10 jaar actief met WordXPression, nog langer met WordPress en ik moet zeggen, dat dit het meest sympathieke ’30-dagen trial’ project is wat ik ben tegengekomen. Want je krijgt niet alleen voor een schijntje een omgeving om uit te proberen of de plugin bij je past, maar de plugin is al voorgevuld met een aantal cursussen. Sommige zijn typische ‘lorum ipsum’ cursussen, maar de eerste paar cursussen zijn toch heel nuttige trainingen hoe je met LifterLMS aan de slag kan gaan.
Het WOW! effect ging ook niet aan mij voorbij.
De plugin
Dan de plugin zelf. Wanneer je de 30 dagen test-drive doet, dan krijg je een versie van LifterLMS met alle toeters, bellen en add-ons. Hierover later meer. Laten we bij het begin beginnen.
Zoals gezegd, de coursebuilder komt heel bekend voor, hij lijkt sterk op die in andere LMS-en, maar persoonlijk vind ik heb toch net iets overzichtelijker dan LearnDash en WP Courseware, hoewel het in het begin even ‘zoeken’ is hoe je die ‘Sections’ nu open kan klappen om bij de cursus te komen. De verdeling in ’twee halve pagina’s’, inplaats van pop ups, spreekt mij zeer aan.
Een ander ding wat mij zeer bevalt is het toevoegen van een apart veld voor een video URL. Wanneer je les dus uitsluitend uit een video bestaat, kan je die daar dus ingeven. Je speelt niet alleen de video af, maar de les wordt pas als voltooid gezien, wanneer de video is afgespeeld.
Bovendien is een ‘auto play’ mogelijkheid waarbij de video automatisch doorspringt naar de volgende wel heel prettig.
Heel sociaal
Het is al weer heel wat jaartjes geleden, dat ik voor het eerst over Social Learning heb geschreven. Is Social Learning helemaal ‘je ding’ dan zit je goed met LifterLMS. Behalve een integratie met bbPress en BuddyPress heeft LifterLMS ook een ‘add on’ voor ‘Engagements’. Gebaseerd op behaalde studieresultaten kan de cursist allerlei ‘badges’ behalen. Onder het kopje ‘Engagements’ vind je overigens ook de mogelijkheid om certificaten in te stellen. (ik heb hier een tijd naar moeten zoeken).
Memberships
Wat ik ook een heel mooie optie vind is de mogelijkheid om zogenaamde ‘memberships’ te definiëren. Een cursist kan op deze manier gedurende een bepaalde tijd toegang krijgen tot alle cursussen… of tot alle cursussen in een bepaalde groep van cursussen.
Je kan bijvoorbeeld denken aan een ‘Technology’, een ‘Music’, een ‘Personal Development’ en een ‘Access to All’ membership. Een aardige manier om op verschillende manieren cursussen aan te kunnen bieden.
Quizzen
En natuurlijk kan je ook quizzen maken. Los van de quizzen is er ook een optie voor ‘assignments’. Het verschil tussen een quiz en een assignment is hier, dat je bij een quiz vragen beantwoord. Bij een assignment check je af, dat je bepaalde punten hebt uitgevoerd en load eventueel een verslag op.
De ‘Quiz’ module is grotendeels gelijkwaardig aan die in LearnDash en beide quiz modules blijven mijlenver achter bij WP Courseware. Wanneer het toetsen van kennis een belangrijk onderdeel van jouw cursus is, dan zullen LearnDash en LifterLMS op dit gebied vast en zeker voor jou onvoldoende te bieden hebben. WP Courseware is dan echt waar je naar op zoek bent.
Auteurs vs. Instructeurs
Voor veel mensen is deze tekortkoming geen probleem (voor mij persoonlijk bijvoorbeeld in het geheel niet), voor anderen is het toch een belangrijke reden om niet voor LifterLMS te kiezen.
Eén van de mooie dingen aan LearnDash is dat je in LearnDash zogenaamde ‘groepen’ kan definiëren. Een ‘groep’ is een clustering van cursussen, cursisten en docenten. Alleen de docenten die tot die groep behoren hebben toegang tot de studieresultaten van de cursisten in die groep en uitsluitend met betrekking tot de cursussen in diezelfde groep.
Met andere woorden, stel je voor, dat je een cursus aanbiedt aan scholen. In LearnDash is het zo, dat je dan (bijvoorbeeld) voor iedere school een aparte groep maakt met docenten en leerlingen van die school. Geen probleem. Bovendien kan geen van die docenten het lesmateriaal aanpassen! Dat kan alleen de docent die ook de auteur is.
Zowel in WP Courseware en in LifterLMS kan dit niet. In WP Courseware heeft een instructeur toegang tot de resultaten van alle cursisten die zijn cursus volgen. Je kan ondertussen meerdere instructeurs toevoegen aan een cursus, maar die hebben dan allemaal het recht om wijzigingen aan te brengen.
In LifterLMS werkt het ongeveer hetzelfde. Er is echter naast de ‘Instructor’ nog een rol van ‘Instructors Assistant’ toegevoegd. Aan deze assistent wijs je dan één of meerdere instructeurs toe, en de ‘assistant’ heeft wel toegang tot de cursus en de cursusresultaten, maar kan de cursus niet aanpassen. Probleem opgelost toch? Of niet?
Niet dus. In een real life onderwijs situatie kan ik voor de ene cursus een assistent zijn, voor een andere cursus de instructeur. Met een starre ‘rolverdeling’ als in LifterLMS is dat niet mogelijk. Is het een echt probleem? Voor de meeste mensen niet.
Ik heb sinds 2012 ongeveer 50 leeromgevingen gebouwd, meer dan 600 mensen ‘klassikaal’ getraind en ruim 250 mensen ondersteund met hun leeromgevingen. Hard nadenkend, kan ik mij misschien maximaal 10 gevallen bedenken, waarin de wijze waarop het in LearnDash is geïmplementeerd noodzakelijk was. Maar voor deze mensen zouden LifterLMS en WP Courseware zeker tekortschieten.
Private Areas
En dit onderdeel is uniek aan LifterLMS. Wanneer je dit aan zet, dan kan je als docent één op één communiceren met een cursist of de studenten die een specifieke cursus volgen.
Een leuke optie, maar niet iets, wat niet met andere plugins gerealiseerd kan worden. En gezien de prijs van deze ‘add on’ is het zeker iets, wat ik op een andere manier op zou willen lossen.
De prijs
De basisplugin van LifterLMS is gratis. Je kan hem direct uit de WordPress repository installeren. Dat is mooi meegenomen, niet waar. Eh… nee, niet helemaal. Want alle mooie dingen die ik hierboven genoemd heb zitten daar niet bij. Om eens een paar bedragen te geven voor de add-ons die er beschikbaar zijn (plus de prijzen op dit moment). De kosten zijn per jaar.
Betalingen
- Stripe ($120)
- PayPal ($120)
- WooCommerce ($120)
Marketing
- Integratie met Mailchimp ($120)
- Integratie ConvertKit ($120)
Cursus gerelateerde plugins
- Advanced Quizzes ($240)
- Assignments ($240)
- Advanced Video ($240)
en dat gaat zo een tijdje door.
De ‘Universe bundle’
Je begrijpt het al, het kan een kostbare zaak worden. Maar dat is natuurlijk het verkoopmodel want voor ‘slechts’ $360 heb ik de ‘Universe’ bundel met maar liefst de volgende zaken :
- Stripe Add-On
- PayPal Add-On
- Authorize.net
- WooCommerce Add-On
- LaunchPad Theme
- LifterLMS Powerpack
- MailChimp Add-On
- ConvertKit Add-On
- Gravity Forms Add-On
- Ninja Forms Add-On
- WPForms Add-On
- Formidable Forms Add-On
- Twilio Add-On
Al deze plugins kosten los 120 dollar per stuk, dus reken uit hoeveel ik bespaar…
Eigenlijk niets. Want de opvallende lezer zal zien, dat ik maar drie dingen krijg. Een manier om te betalen, een manier om mijn formulieren met LifterLMS te kunnen koppelen (ik moet de formulierenplugin zelf dan nog aanschaffen), en een manier om een marketing mailer te koppelen. Ik heb geen vier methoden nodig om met creditcard te kunnen betalen, dus dat ik er vier krijg die dit mogelijk maken, levert mij eigenlijk niets op.
De ‘Infinity Bundle’
Voor die 360 dollar heb ik echter nog steeds niets wat er voor zorgt, wat een cursus voor mijn cursist interessanter maakt dan slechts ‘gewone tekstpagina’s’ (waar je overigens wel video in kan embedden). Je hebt voor dat bedrag eigenlijk nog een vrij beperkt LMS voor wat de LMS functies betreft.
Maar voor ‘A few dollars more’ kan ik natuurlijk ook de ‘Infinity Bundle’ aanschaffen. Die kost ‘maar’ 1200 dollar per jaar. Overigens wel voor een onbeperkt aantal sites.
Een vergelijk
Tja. Een vergelijk is eigenlijk snel gemaakt. Op een aantal punten steekt LifterLMS (met name Social Learning en de veel meer gebruikersvriendelijke ‘course builder’) met kop en schouders boven WP Courseware en LearnDash uit. Maar serieus… is mij dat 1200 dollar per jaar waard, wanneer je voor $229 dollar (LearnDash) of $298 (WP Courseware) een licentie voor 10 websites hebt?
Zelf zou ik het misschien overwegen, wanneer ik zou denken dat er genoeg klanten zouden zijn die een site met LifterLMS zouden willen hebben. Per slot van rekening bouw ik sites voor anderen.
Voor de organisaties waarvan ik zou verwachten dat ze er interesse zouden hebben, ik denk hierbij aan scholen en opleidingsinstellingen die hun live cursussen met online training willen ondersteunen, is LearnDash -met de ‘groepen’ structuur- een veel betere keuze.
LifterLMS is zeer gebruikersvriendelijke en krachtige LMS plugin, maar door de wat unieke prijsstelling, zou het niet mijn eerste keuze zijn.
Voetnoot
In mijn vergelijk heb ik bewust één onderdeel buiten beschouwing gelaten. LifterLMS beschikt over een zeer uitgebreide REST interface. Tenminste volgens de documentatie. Dit zou het heel interessant kunnen maken om cursussen ook via een mobiele app aan te kunnen bieden. Helaas blijkt de 30-dagen trial versie deze REST API niet te ondersteunen, waardoor het onmogelijk te vergelijken is met de REST API van LearnDash. WP Courseware beschikt standaard niet over een REST API (WordXPression heeft wel een ‘REST Bridge’ plugin voor WP Courseware, maar deze is uitsluitend beschikbaar voor eigen projecten).