Op zoek naar een onderwerp voor jouw online cursus?
Sinds 2011 help ik ondernemers bij het opzetten van hun online leeromgeving. In eerste instantie uitsluitend met WP Courseware, omdat dit in die tijd zonder meer de beste optie was, maar inmiddels zijn MasterStudy en LearnDash toegevoegd aan het assortiment. In het bijzonder, wanneer je ook plannen hebt met een mobiele app voor je online leeromgeving is MasterStudy zeker aan te bevelen.
Maar vandaag ga ik niet in op technische oplossingen en de meest geschikte software, want iedere goede online cursus begint met een idee. En de meest succesvolle ideeën beginnen in ieder geval met een niche voor online cursussen.
Alweer enkele jaren geleden heb ik een artikel geschreven over wat iedereen fout doet, wanneer ze starten met een online cursus, en de eerste, belangrijkste fout, was het niet of onvoldoende uitvoeren van een gedegen marktonderzoek.
Wanneer je kijkt naar cursussen die het vandaag goed doen kan je eigenlijk een zevental hoofdonderwerpen onderscheiden. Binnen deze hoofdonderwerpen kan je talloze niches voor online cursussen ontwikkelen.
1. Creatieve kunsten
Wanneer ik kijk naar mijn klanten die met online leeromgevingen zijn begonnen, dan valt op, dat degenen die met creatieve kunsten als hoofdonderwerp begonnen zijn over het algemeen het het langst volhouden. Het mooiste voorbeeld is natuurlijk Margo van Veghel met de Aquarelacademie. Margo en ik werken al weer 12 jaar samen aan haar websites, waarvan haar nieuwste ‘AquarelAcademie – Tips’ site weer een leuk voorbeeld is. Korte videotips voor de niet-abonnees en langere versies van die tips voor de leden van de academie.
Enkele onderwerpen voor cursussen binnen het gebied van creatieve kunsten zijn:
- Fotografie
- Grafisch ontwerp
- Video
- Schilderen
- Schrijven
- Muziek
- Koken
In meerdere blogposts over het onderzoek naar onderwerpen voor je online training heb ik gewaarschuwd voor al te algemene cursustitels. ‘Fotografie voor iedereen’ Kies altijd een niche voor je cursus. Maak het liefst in de titel ook al duidelijk wat het tastbare resultaat van de cursus is.
Dus bijvoorbeeld
- Beginnen met food-fotografie
- Grafisch ontwerp: Creëer je eigen huisstijl
- Creëer een engagerende cursusvideo
- Huisdier portretten schilderen
- Schrijf je levensverhaal voor je (klein)kinderen
- Klassieke muziek op de bluesharp
- Koolhydraat-arm koken voor foodies
Waarom doen creatieve cursussen het zo goed? Ik kan daar drie redenen voor bedenken. De eerste, en meest belangrijke reden is -tenminste wanneer ik naar mijzelf kijk en hoe ik cursussen volg- is dat ik creatieve cursussen voor mijn plezier doe! Beroepshalve moet ik regelmatig cursussen volgen, maar dat is een verlenging van mijn werk, ik doe het wanneer nodig. Een creatieve cursus doe ik omdat ik het wil.
Een tweede reden hangt er nauw mee samen. Wanneer ik bij een beroepsmatige cursus een vervolg aangeboden krijg, is mijn eerste vraag altijd heb ik het nu nodig? Meestal is het antwoord ‘Nee’. Laat ik eerst mijn nieuw aangeleerde vaardigheden maar in de praktijk brengen.
Omdat hobby en creativiteit niet aan de regels van ‘nodig’, maar aan de regels van ‘willen’ zijn onderworpen, zal het antwoord op een creatieve cursus veelal ja zijn. Wanneer ik 100 keer Avé Maria foutloos op de mondharmonica heb gespeeld, wil ik toch ook wat anders leren.
En een derde reden is -maar dat is sterk afhankelijk van de cursus maker- dat bij een creatieve cursus het makkelijker is een community te vormen. Mensen die ‘iets creatiefs’ doen vinden het vaak fijn om hun creatieve resultaten met anderen te kunnen delen. Door onderdeel te zijn van een community van gelijkgezinden, blijven ze vaak langer en zijn ze trouwer in het kopen van je cursussen.
Iemand die bezig is met een beroepsgerichte cursus zal eerder vragen stellen, dan resultaten delen. Is de cursus afgelopen, is er weinig behoefte meer aan een forum of andere communicatiemogelijkheden met andere cursisten.
2. Technologie, software en software tools
In eerste instantie lijken creatieve kunsten en technologie niet zo veel met elkaar te maken te hebben, maar er is een grote overlap. Want hoe vaak gebruiken we geen software bij onze hobbies? Een goede niche voor je cursus is waar je een brug weet te slaan tussen een creatieve hobby en ondersteunende software.
Waar denk ik zoal aan bij de term ’technologie, software en software tools’?
Bijvoorbeeld:
- Programmeren
- Cybersecurity
- Sysops/Devops
- Webdesign
- Videobewerking
- Fotobewerking
- Grafisch design
Hier is het soms wel een goed idee, om een ‘Alles over’ cursus te doen. Bijvoorbeeld wanneer het een training voor een specifiek certificaat is.
Hoewel de vraag naar dit soort cursussen groot is, is de tijdsinvestering hiervoor ook behoorlijk, omdat technologie nogal de neiging heeft veel in beweging te zijn.
3. Persoonlijke ontwikkeling
Denk hier aan sub onderwerpen als
- Zelfvertrouwen
- Mindfulness
- Time management
- Leiderschap
Mijn persoonlijke observatie is de markt behoorlijk verzadigd is, omdat vrijwel iedereen die ooit een cursus persoonlijke ontwikkeling heeft gedaan, nu voldoende zelfvertrouwen heeft te geloven dat ze ook in staat zijn een dergelijke cursus te geven.
Wat ik wel zie, is dat degenen die actief zijn op het gebied van persoonlijke ontwikkeling in het dagelijks leven als coach, trainer, consultant of onder welke titel dan ook vaak in staat zijn om hun cursussen aan de eigen cliënten te verkopen.
En aangezien deze cursussen vaak behoorlijk wat hoger geprijsd worden dan andere cursussen en de inhoud niet zo tijdsgebonden is als technologische cursussen, kan dit één van de goede niches voor online cursussen zijn, wanneer je op voorhand weet, dat je in ieder geval ook afname hebt.
4. Ondernemerschap en zakelijke vaardigheden
Enkele onderwerpen in deze hoofdgroep zijn
- Marketing
- (Financiële) administratie
- e-Commerce
- Bedrijfsstrategie
Dit is een zeer verzadigde sector, waarin veel cursussen elkaar herhalen. Wil je dus werkelijk iets unieks te bieden hebben, wees dan heel concreet in je aanbod
- Leer je publiek kennen met A/B testing
- Boekhouden, facturering en voorraadbeheer met Odoo
- Sales Automation met MailPoet
- Van ZZP naar MBK – De Eerste Groeifase van je Bedrijf
5. Gezondheid en welzijn
Wensen zijn op allerlei verschillende manieren met hun gezondheid bezig. Het is een populair onderwerp in tijdschriften, en twee maal per jaar wil Nederland massaal gewicht verliezen. Als goed voornemen voor het Nieuwe Jaar en wanneer we de badpakken weer uit de mottenballen mogen halen.
Enkele onderwerpen hier zijn:
- Fitness
- Voeding
- Yoga
- Meditatie
- Mentale gezondheid
Het meeste wat ik ook bij ‘Persoonlijke ontwikkeling’ heb geschreven, geldt ook hier. Het is een verzadigde markt, maar wanneer je reeds actief bent in die markt, dan heb je een goede kans jouw cursussen via je bestaande klanten cirkel te verkopen. Aangezien de inhoud zelf niet echt een ‘verloopdatum’ heeft, is het een éénmalige investering, waar je lang profijt van kan hebben.
6. Taal en communicatie
Mensen leren graag talen. Of misschien -door mijn eigen liefde voor de Nederlandse- en andere talen, ken ik veel mensen die graag talen leren. Maar hoe dan ook, er is een grote markt voor mensen die graag nieuwe talen leren, getuige het succes van onder andere de taal-app DuoLingo.
Maar bij communicatiecursussen kan je natuurlijk aan meer denken dan alleen het spreken van een taal
- Taalcursussen
- Effectieve communicatie
- Presentatievaardigheden
- Copywriting
- Zakelijk schrijven
7. Technische vaardigheden en doe-het-zelf
Soms heb je van die dingen, die je veel geld kunnen besparen wanneer je het zelf doet, maar die je beslist geen hobby zou willen noemen.
Omdat alles in deze categorie direct onder ‘Doe het zelf’ zou vallen, direct maar een aardige lijst met mogelijke niche-titels voor jouw doe het zelf cursus:
- Basis houtbewerking: Leer hoe je eenvoudige meubels, zoals tafels en stoelen, maakt met basis houtbewerkingstechnieken.
- Zelf een tuin aanleggen: Stapsgewijze begeleiding bij het ontwerpen en aanleggen van je eigen tuin, inclusief plantenkeuze en bodemvoorbereiding.
- Kleding naaien voor beginners: Leer de basis van naaien, inclusief het maken van kledingstukken zoals rokken, blouses, en accessoires.
- Herstellen en upcyclen van oude meubels: Technieken om oude of beschadigde meubels op te knappen en een nieuwe look te geven.
- Doe-het-zelf verlichting maken: Creatieve projecten voor het maken van unieke lampen en verlichting voor in huis.
- Basis loodgieterswerk voor thuis: Leer hoe je eenvoudige reparaties en installaties aan sanitair kunt uitvoeren, zoals het vervangen van kranen of het ontstoppen van leidingen.
- Muurdecoraties maken: Maak je eigen wanddecoraties zoals schilderijen, wandhangers, of fotolijsten.
- DIY badkamer renoveren: Stapsgewijze cursus over het renoveren van een badkamer, inclusief tegelen, sanitair plaatsen en afwerking.
- Zelf een moestuin aanleggen: Tips en technieken voor het opzetten en onderhouden van een moestuin, inclusief plantenschema’s en oogsttechnieken.
- Maak je eigen sieraden: Leer hoe je sieraden maakt zoals kettingen, armbanden, en oorbellen met verschillende materialen.
Je onderzoek doen…
Voor onderzoek naar het juiste onderwerp voor jouw cursus ben je direct op de goede plaats. Want op deze site vind je onder de term ‘Online Cursussen‘ bijna honderd blogposts die allemaal op aspecten van het ontwikkelen van online cursussen in gaan. Blogposts geschreven vanuit een ruime ervaring met de successen en het -helaas soms ook falen- van ondernemers die jou op dit gebied zijn voorgegaan.
Doe er je voordeel mee. Waar je ook je voordeel mee kan doen is met de offline cursus ‘Jouw Online Video Cursus van pre- tot post.
En als je zover bent om te beginnen met de implementatie van jouw online leeromgeving, maak dan eens een vrijblijvende afspraak voor een videocall, waarin ik je kan vertellen, wat WordXPression hierin voor jou kan betekenen.