Elementor Formulieren vs. GravityForms – Wat wil je eigenlijk?

Hoe je jouw Elementor Formulieren meer POWER geeft

In mijn allereerste post in mijn blog over Elementor en Elementor Formulieren heb ik aangegeven, dat Elementor Formulieren ‘leuk’ zijn, maar geen competitie voor GravityForms.

Nu is het natuurlijk heel afhankelijk van de vraag, waarvoor je GravityForms wilt gebruiken, om te beslissen of dit statement waar is.

Een aantal belangrijke redenen, waarom ik echter ‘Elementor Formulieren’ geen competitie voor GravityForms vond waren de volgende

Elementor Formulieren kunnen niet worden opgeslagen

De formulieren in Elementor kunnen worden verzonden via e-mail of naar een andere dienst, zoals bijvoorbeeld je favoriete email marketing provider. Maar wat je niet kan doen is het opslaan van je formulier, zodat je deze bijvoorbeeld later kan exporteren.

Elementor formulieren kennen geen ‘conditionele logica’

Eén van de mooiste dingen van GravityForms is -volgens mij- de mogelijkheid om conditionele logica te gebruiken. Ik kan dus afhankelijk van jouw antwoord op een vraag bepaalde velden wel of niet tonen.

‘Wil je een ander factuuradres opgeven’ zal -wanneer dit een aankruisvakje is- ervoor zorgen, dat die velden zichtbaar worden in GravityForms, indien het vakje wordt aangekruist. Doet men dit niet, dan blijven de velden onzichtbaar.

Elementor Formulieren kennen uitsluitend ‘zichtbare velden’. Met heel veel pijn en moeite kan ik -als programmeur- er wel voor zorgen, dat die velden zich verbergen, maar jij als leek krijgt dit echt niet voor elkaar.

Elementor Formulieren hebben beperkte email mogelijkheden

In GravityForms kan je vrijwel alles doen met de gegenereerde emails. In Elementor heb je enige invloed op de inhoud van de emails, maar waar deze heen gestuurd worden en hoe de onderwerpregel eruit ziet, is weinig flexibel.

Elementor formulieren hebben minder integratie dan GravityForms formulieren.

Wanneer je kijkt naar de mogelijke add-ons van GravityForms dan wordt je er stil van. De mogelijkheden zijn bijna ondenkbaar… maar heb je ze ook allemaal nodig?

Een ‘MadMimi’ integratie is alleen van belang als je ‘MadMimi’ gebruikt. Maar had jij er van gehoord, voor je GravityForms installeerde?

Wat heb je werkelijk nodig?

Eén van de grootste problemen van techneuten -en ik geef toe, dat ik een ‘herstellende techneut’ ben- is dat zij een toepassing bij de mogelijkheden willen bedenken in plaats van het omgekeerde. Als iets kan, dan moet je het gebruiken.

Niet dus.

90% van mijn klanten voert geen enquêtes uit via de website. Een zelfs groter deel heeft geen integratie met een CRM of factureringssysteem nodig, omdat zij het of niet gebruiken, of een ander dan de ondersteunde systemen gebruiken.

Een plugin…

Het mooie van Elementor is de compleet open API (Application Programing Interface). En daarom is het mogelijk om uitbreidingen te ontwikkelen, waar men denkt dat er ‘iets schort’ aan Elementor.

En één van deze mooie uitbreidingen is Dynamic Content for Elementor. Deze plugin is eigenlijk zo veelzijdig, dat ik hem zeker geen recht zal doen in deze bespreking, omdat ik mij hier vooral op de uitbreidingen op Elementor Forms zal concentreren.

Hoe speelt de plugin in, op een aantal van de genoemde beperkingen.

Het opslaan van formulieren

Wanneer je een formulier invult via GravityForms dan wordt dit formulier automatisch opgeslagen. Dat is iets wat je misschien niet altijd wilt, maar in sommige gevallen kan het toch best wel handig zijn. Bijvoorbeeld een contactformulier. Soms gebeurt het, dat een contact-email niet aankomt. Het is dan altijd handig te weten, dat het formulier toch is opgeslagen.

De manier waarop deze formulieren worden opgeslagen is echter niet handig. Wanneer je iets met deze informatie wilt, dan zal je toch al snel een programmeur in moeten schakelen.

Dynamic Content for Elementor slaat de informatie op een andere manier op. Op de manier waarop WordPress informatie kan verwerken. Als custom post type, custom taxonomy of als ‘user data’. De informatie die je opslaat kan dienen als input voor een volgende stap in een proces.

Conditionele logica

Dynamic Content for Elementor maakt het mogelijk om conditionele logica te gebruiken. Met vrijwel alle mogelijkheden, die GravityForms ook biedt.

Ruimere email mogelijkheden

De plugin maakt het ook mogelijk om in de onderwerp- en andere- velden vrijwel alle mogelijke informatie te gebruiken, waardoor je email veel meer mogelijkheden krijgt. Als ‘plus’ op GravityForms, kan je ook templates definiëren, die je kan hergebruiken. Scheelt heel wat werk, wanneer je in verschillende formulieren gelijkwaardige informatie wilt verzenden.

Integratiemogelijkheden

Tja… op dit moment loopt Dynamic Content for Elementor hopeloos achter op de mogelijkheden die GravityForms biedt. Toch is er één mogelijkheid die ik naar voren wil halen.

Deze plugin biedt namelijk de mogelijkheid om een formulier als PDF bestand op te slaan. Hiermee kan je bijvoorbeeld facturen printen, of op allerlei andere manieren informatie in een PDF vastleggen.

Maar de plugin biedt nog veel meer…

Ik ga hier vooral in op de mogelijkheden van deze plugin met betrekking tot de Elementor Formulieren. Maar buiten de formulieren om, biedt de plugin nog talloze andere krachtige mogelijkheden. Zoals bijvoorbeeld een uitbreiding van de integratie tussen Elementor en ACF. De betaalde versie van ACF biedt de mogelijkheid om ‘repeater’ velden te gebruiken. Je kan een aantal velden definiëren binnen een ‘gewoon’ veld.

Elementor kan ‘out of the box’ echter absoluut niet uit de voeten met deze repeater velden. Deze plugin biedt je echter wel de mogelijkheid.

Een andere leuke optie is de ‘Print as PDF’ mogelijkheid. Je kan op een pagina een knop plaatsen, waardoor de pagina in een door jou gedefinieerd PDF formaat opgeslagen wordt.

Eigenlijk teveel om op te noemen. Maar dat is voor mogelijk een andere keer. Vandaag beperken we ons tot de manier waarop deze plugin ons helpt meer uit je formulieren te halen.

De winnaar?

GravityForms heeft nog steeds veel meer mogelijkheden dan Elementor formulieren met de Dynamic Content plugin. Maar zolang je geen bestelformulieren met betaalfunctie, enquete- of test formulieren wilt maken, heb je deze meerdere functies niet nodig. Met de Dynamic Content for Elementor plugin maak je van de formulieren functie in Elementor een krachtige toepassing die een vergelijk met GravityForms kan doorstaan.

En in ieder geval zijn je formulieren makkelijker vorm te geven. Ben je een fanatiek gebruiker van GravityForms blijf dan deze blog in de gaten houden, want binnenkort bespreek ik een tweetal plugins die heel wat toevoegen aan GravityForms. Wil je op de hoogte blijven, schrijf je in voor de nieuwsbrief of klik op het rode icoontje met de bel links onder deze pagina voor browser berichten.

Een site die je zelf aan kan passen

Wanneer je een website door WordXPression laat bouwen, dan is deze standaard gebouwd met behulp van Elementor. Je hebt dan een website die in hoge mate aanpasbaar is door jezelf, mocht je dat willen.

Dus ben je op zoek naar een nieuwe website, een online leeromgeving of een webshop, kijk dan eens wat WordXPression op dit gebied te bieden heeft.

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Meest populaire blogposts
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Voeg je koptekst hier toe

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 

Bezoekadres
Eperweg 135 (op afspraak)
8072 PL Nunspeet

Postadres
Aardoliestraat 14-I
7553GT Hengelo

06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Beginnen met Elementor?

Nu is het juiste moment!

Tijdens de BFCM Sales van Elementor heb je tot 75% korting op de Elementor producten

De tijd tikt...

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Cursus Elementor Pro voor Designers

Leer Elementor Pro in detail kennen tijdens deze driedaagse cursus

Deze post rapporteren

Wanneer deze post niet meer relevant is of verouderde informatie bevat, zou ik het op prijs stellen wanneer je dit door wilt geven., zodat ik dit eventueel bij kan werken. De persoonlijke gegevens die je hieronder invult worden alleen gebruikt om de mail te versturen en zal niet voor marketingdoeleinden worden gebruikt.