Nieuw in Elementor 3.5 is niet hetzelfde als nieuw in Elementor Pro
Soms is het verwarrend dat Elementor met betrekking tot de zaken die nieuw in Elementor 3.5 zijn een aparte communicatielijn heeft, dan met betrekking tot die zaken die nieuw in Elementor Pro van eenzelfde versie zijn. Wanneer je beide plugins gebruikt, dan zou je toch het liefst een algeheel ‘wat is nieuw lijstje’ hebben.
Wanneer je echter in aanmerking neemt, dat er letterlijk miljoenen mensen zijn, die Elementor Pro niet gebruiken, maar wel gebruik maken van Elementor in de gratis editie, begrijp je waarschijnlijk wel, waarom de mensen achter Elementor een apart communicatiekanaal gebruiken.
Meestal loopt de gratis versie van Elementor met betrekking tot de versie nummering voor op de betaalde versie. Met 3.5 was dit niet het geval. Elementor Pro 3.5 kwam ruim voor de gratis versie uit.
Op het moment dat ik dit schrijf is Elementor 3.5 nog in beta, terwijl Elementor Pro 3.5 al enkele dagen in gebruik is.
Geen nieuwe widgets
Het gebeurt maar zelden, dat er in de gratis versie van Elementor nieuwe widgets worden toegevoegd, en ook ditmaal is dit niet het geval. De nieuwe zaken zijn vooral te zoeken in extra opties voor de reeds bestaande widgets. Maar die zijn ditmaal dan ook meer dan de moeite waard.
Ten overvloede, alles was nieuw is voor Elementor in de gratis editie is vanzelfsprekend ook beschikbaar voor Elementor Pro.
GUI ondersteuning voor meer CSS mogelijkheden
Elementor biedt dit graag aan als een groot aantal verschillende mogelijkheden, maar het komt er eigenlijk op neer, dat vanuit de Elementor GUI nu meer mogelijkheden van CSS worden ondersteund.
Eén daarvan is de ‘text stroke‘, de mogelijkheid om van een tekst niet de tekst zelf, maar juist te ‘outline’, de rand daaromheen te tonen. Of natuurlijk in combinatie, waardoor je bijvoorbeeld een zwarte tekst met witte rand kan krijgen.
Dit kan in sommige gevallen fraai werken.
Een ander punt is de ‘word spacing‘. Met de typografie opties van Elementor kon je hiervoor de letter spacing en de line height instellen om meer ruimte in je tekst te krijgen. Vanaf 3.5 is het dus ook mogelijk de ruimte tussen woorden te controleren.
Een derde CSS mogelijkheid die is toegevoegd, is de mogelijkheid gebruik te maken van de CSS ’transform’ functie. Met behulp van CSS transform is het mogelijk om ieder element in een pagina te ‘bewegen’. De standaard functies zijn
- Rotate : Draaien in een 2D of 3D gebied.
- Scale : Vergroten of verkleinen
- Skew : Vervormen
- Offset : de positie aanpassen
- Flip : Horizontaal of verticaal spiegelen.
Deze ‘beweging’ is echter in de tijd bevroren, het is dus geen werkelijke animatie. Gebruik je dit echter in combinatie met Elementor Pro, dan kan je met behulp van de ‘Motion Effects’ in Elementor Pro deze ‘bewegingen’ ook letterlijk in beweging zetten.
Verbeterde productiviteit
Een tweede serie van verbeteringen heeft vooral te maken met het efficient werken met Elementor. Ik zal deze mogelijkheden in de volgorde waarin ik deze nuttig acht bespreken.
Favoriete widgets
Zijn er widgets die je vaak gebruikt? Dan kan je die aanmerken als je ‘favoriete widgets’ en komen deze in de bovenste sectie in het widget panel te staan, zodat je er snel bij kan.
Drag from Desktop
Vanaf Elementor 3.5 is het mogelijk om media (afbeeldingen, video en geluidsbestanden) direct vanuit bijvoorbeeld de File Explorer of de Finder te ‘slepen’ naar je Elementor Pagina. Dus geen geklik en gezoek meer.
Multiselect
Elementor heeft een heel handige optie waarmee je de ‘stijl’ kan kopiëren van één naar andere widgets. Maar tot voor kort moest je dat per widget doen.
Sinds Elementor 3.5 zijn alle ‘rechter menu opties’ beschikbaar voor alle gelijktijdig geselecteerde widgets. We hebben het hier dus over kopieer, plak, plak stijl, verwijderen en dupliceren.
Bij de ‘plak stijl’ is het belangrijk te realiseren, dat dit uitsluitend werkt op gelijke widgets. Ik kan dus wel de stijl plakken tussen twee kopteksten, maar niet tussen een koptekst en een tekstbewerker bijvoorbeeld.
Nieuwe gebruikersinterface voor de Experiments UI
Ok, ben er zelf nog niet uit of ik dit een verbetering of een verandering vind, maar voor wat betreft de ‘Experiments‘ is de gebruikersinterface veranderd.
Onder water
Daarnaast zijn er ook met Elementor 3.5 weer heel wat ‘onder water’ verbeteringen, veranderingen die je niet direct zal zien, maar tijdens het werken met Elementor wel zal merken.
De moeite waard?
Zijn deze veranderingen de moeite waard? Misschien voor iemand die éénmalig een website met Elementor bouwt niet. Maar wanneer je zoals ik dagelijks met Elementor werkt, kunnen met name de productiviteitsverbeteringen een half uur tot een uur per dag schelen. En dat is best de moeite waard.
Blijf bij
De WordXPression blog is één van de meest gelezen blogs in het Nederlands taalgebied over WordPress, WooCommerce, Marketing en e-Learning. Wanneer jij bij wilt blijven, dan mag je deze blog eigenlijk niet missen. Abonneer je dus op de nieuwsbrief door onder aan deze pagina je gegevens op te geven, of schrijf je in voor de Browser Push berichten door op de rode bel-icoon linksonder deze pagina te klikken en de instructies te volgen.
En heb je een vraag? Stel hem rustig in de commentaren bij de juiste blogpost!