Knallende reviews op je site met de Site Reviews Plugin

Site Reviews – Een plugin met impact

Ongeveer vanaf het eerste moment, dat ik begon met bloggen voor WordXPression (dat was in 2010) heb ik benadrukt hoe belangrijk commentaar voor je site is, en hoe belangrijk het is, om toch vooral te proberen jouw bezoekers tot commentaar te bewegen.

De afgelopen 12 jaar hebben mijn gelijk bewezen, want inmiddels geeft Google behoorlijk wat meer waarde aan ‘user generated content’ vooral, wanneer deze in het juiste formaat -volgens Google- wordt aangeleverd.

Wat dat ‘juiste formaat’ is, leg ik oppervlakkig uit in mijn online PowerBlogging cursus en veel meer in detail in de PowerBlogging MasterClass. Maar heel simpel gesteld, het ene commentaar is het andere niet. En hoewel Google best zijn waardering op kan brengen voor ‘standaard commentaar’ (user generated content), is Google dol op rated user generated content. Oftewel, content met een waardering van gebruikers.

Maar helaas. Daar voorziet WordPress standaard niet in.

Smulpaap

Ik eet graag lekker. En omdat ik niet iedere dag buiten de deur kan eten, kook ik ook graag lekker. En omdat ik geen egoist ben, deel ik mijn kook avonturen graag met anderen. En dat is één van de redenen, dat ik enige tijd geleden met een nieuwe website ben begonnen. Wilkookt. Ik deel daar wat recepten met de wereld en plan daar -ik ben nu nog maar 4 weken achter- wekelijks minstens één recept te plaatsen.

Maar ik wil ook graag weten, wat anderen van mijn recepten vinden. En om dat ‘duidelijk’ te krijgen wilde ik eigenlijk het soort ‘ratings’ wat je ook bij product ratings op grote webshops kan zien. Zoals bijvoorbeeld -opnieuw- Coolblue.

Want wanneer je kijkt naar een Coolblue rating, ziet deze er als volgt uit :

site reviews

Gemiddelden zijn niet interessant.

Wanneer je kijkt naar de standaard commentaren in WordPress dan is dat gebruikelijk een discussie over het onderwerp van een bepaalde post. Om de informatie te krijgen, moet je alles lezen.

Kijk je naar WooCommerce, dan krijg je de gemiddelde waardering van producten te zien. Persoonlijk vind ik dat heel weinig interessante informatie. Want wanneer ik een product wil kopen, dan ben ik eigenlijk maar in twee meningen geïnteresseerd. De meningen van mensen die 5, of van de mensen die 1 ster geven.

Maar om dit in WooCommerce te vinden, zal ik toch letterlijk ieder commentaar moeten lezen.

Ik ben dus eigenlijk best een extremist. Ik baseer mijn mening niet op gemiddelden, maar op de extremen.

En dat is het mooie van een beoordeling als ik hierboven vanaf de Coolblue site heb gekopieerd. Wanneer je kijkt naar de bovenstaande verdeling, dan kan ik zonder iets te lezen van de commentaren eigenlijk al een aantal conclusies trekken.

De meerderheid van de mensen die dit product beoordelen zijn positief, maar niet enthousiast. En de mensen die echt negatief zijn, vormen een kleine minderheid.

De waardering

Bij een blogpost zit ik niet zo te wachten op een ‘waardering’. Ik ben niet op zoek naar mensen die alleen vertellen, dat ze het wel of niet met mij eens zijn, maar in een serieuze discussie. En daar heb ik geen ‘sterretjes’ voor nodig. Ben je het niet eens met mij, ben je meer dan welkom om dit in de discussies in deze blog te vertellen. En ik geef je graag mijn antwoord.

Maar op mijn recepten site ben ik eigenlijk wel heel nieuwsgierig over wat je van de recepten vind. Zowel de waardering in punten als je commentaren. Een simpele ‘commentaar’ discussie is daar onvoldoende voor mij.

Ik wil eigenlijk weten hoe goed of slecht mensen de recepten vinden… en hoe mensen recepten kunnen vinden op basis van hoe goed het recept gewaardeerd wordt.

Maar helaas biedt WordPress zelf hiervoor geen ondersteuning. En de ondersteuning die WooCommerce biedt is beperkt, omdat het niet alles geeft wat ik zoek, en bovendien ook nog eens alleen op producten werkt.

Op zoek naar een plugin

Voor mijn receptensite ben ik al een tijdje op zoek naar de meest passende plugin. En inmiddels heb ik die gevonden in de ‘Sites Reviews‘ plugin.

Wat deze plugin dus doet, is het tonen van commentaren met een ster rating, met daaraan gekoppeld een overzicht per ster. Het filteren per ster, zoals ik hierboven heb beschreven, lukt helaas niet met deze plugin, daarvoor moet je een aparte add-on kopen. Maar wanneer je eenmaal een groot aantal reviews hebt, is dat zeker de moeite waard.

De plugin is geoptimaliseerd voor een aantal populaire thema’s en een aantal populaire formulieren plugins. Je kan zo bijvoorbeeld in plaats van het ‘eigen’ rating formulier van de plugin ook ContactForm 7, NinjaForms of WPForms gebruiken.

Bovendien, heel prettig, komt deze plugin met een drietal widgets voor Elementor, waardoor je – wanneer je Elementor Pro gebruikt- de vormgeving helemaal naar je eigen hand kan zetten.

Daarnaast heeft de plugin nog een aantal andere interessante eigenschappen.

  • Je kan emails naar verschillende email adressen sturen. Zo kan ik bijvoorbeeld bij een nieuwe review een email naar de beheerder en de auteur van een specifieke post (indien er meerdere auteurs zijn) sturen.
  • Ik kan wel of geen goedkeuring vereisen
  • Er is ondersteuning om SPAM te voorkomen. De plugin heeft een Akismet integratie, een integratie met reCAPTCHA3, een blacklist voor woorden en IP’s en het is mogelijk om inzendingen te beperken op email adres, IP adres of gebruikersnamen.
  • Er is ondersteuning voor schema’s, waardoor je reviews beter in Google zichtbaar gemaakt kunnen worden.

De leukste feature vind ik echter de mogelijkheid om de vertaalbestanden aan te passen. Wanneer ik onder Site Reviews -> Instellingen -> Strings kijk, dan zie ik de mogelijkheid om een tekst in te geven en aan te passen in een andere tekst. Wil ik de omschrijvingen dus anders hebben, hoef ik niet speciaal LocoTranslate te installeren. De plugin heeft een eigen functie om de teksten te onderhouden.

Gratis en Premium

De basisplugin is helemaal gratis. En ik moet zeggen, behoorlijk functioneel. Er is een aantal add-ons beschikbaar waarmee je de functionaliteit uit kan breiden. Zoals bijvoorbeeld een plugin om de reviews te kunnen filteren, een formulieren bouwer en een mogelijkheid om met je review ook afbeeldingen te kunnen uploaden.

Site Reviews en WooCommerce

Hoewel ik het niet specifiek voor WooCommerce nodig had, is het natuurlijk ook interessant te onderzoeken, of dit ook met WooCommerce werkt. En dat doet het. Je hebt er alleen een extra add-on voor nodig, die -gelukkig- helemaal gratis is.

De Elementor widgets

Site reviews

Deze plugin is op zich al een heel interessante plugin, maar door de Elementor widgets wordt er nog iets extra’s aan toegevoegd. Want normaal gesproken wordt natuurlijk een review geplaatst bij een specifieke pagina. In het geval van mijn eigen voorbeeld, een recept.

Maar het is ook mogelijk om een widget te koppelen met een specifieke ID. Nu zie ik daar bij recepten niet zo zeer veel nut voor, maar met producten wordt het wat anders.

Want stel nu, dat je in Elementor een salespage hebt gebouwd voor een specifiek product. Als ‘social proof’ is het heel eenvoudig om de ‘sterren samenvatting’ als widget op zo’n salespagina op te nemen, en te koppelen aan dat specifieke product.

Ten slotte

Persoonlijk vind ik dit een goede plugin om ‘sterren reviews’ op te kunnen nemen bij vrijwel ieder custom post type. De plugin is eenvoudig te installeren, werkt ook eenvoudig en is volledig functioneel. Iets wat steeds zeldzamer wordt bij gratis WordPress plugins. Wil ik een stapje verder gaan, dan is er een aantal interessante add-ons beschikbaar.

Door de toevoeging van Elementor widgets is het bovendien ook goed in te passen in templates in Elementor websites.

Ik kan deze plugin zonder meer aanbevelen aan iedereen met een webshop, omdat de mogelijkheid van de ‘sterren samenvatting’ nuttige extra informatie aan je potentiële koper kan bieden.

Wist je overigens, dat je tijdens de cursus ‘WooCommerce in Detail‘ leert hoe je reviews kan gebruiken om je verkoop te verhogen? Kijk voor deze en alle andere trainingen van WordXPression eens naar het cursusaanbod.

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Wees eens aardig en deel dit met je vrienden
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 
Imkersdreef 525
7328DG Apeldoorn
06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht