Zeven goede tips hoe te beginnen met een eigen Affiliate Marketing Programma

Je eigen Affiliate Marketing Programma opzetten, hoe doe je dat?

Affiliate Marketing ProgrammaEen Affiliate Marketing programma. Een goede manier om een leuk neven- of zelfs een aardig hoofdinkomen op te zetten. Mocht je niet precies weten wat Affiliate Marketing inhoudt, het is een manier waarop ondernemingen op het Internet meer verwijzingen naar hun website proberen te krijgen. Ze belonen verwijzers voor verkopen die het resultaat zijn van die verwijzingen.

Met een heel eenvoudig voorbeeld. Stel. Jij bent een coach. En stel, jij hebt een boek gelezen waarvan jij vindt, dat dit boek heel nuttig is voor jouw doelgroep. Wat jij dan bijvoorbeeld kan doen is jezelf aanmelden bij ‘Bol.com’ voor hun partner programma of bij Amazon.com voor hun affiliate programma. Van deze partij krijg je dan een speciale link naar dat boek toe, wat jij zo interessant vindt. Klikt iemand vervolgens op die link en koopt die persoon dat boek (of iets anders) krijg jij een percentage van de omzet over de gekochte producten.

Dit principe voor jouw producten gebruiken

Natuurlijk kan je als ondernemer deze methode ook voor je eigen producten gebruiken. Jij biedt potentiële verwijzers een beloning voor de daadwerkelijke verkopen die zij via hun verwijzing tot stand weten te brengen. Hier heb je natuurlijk een aantal zaken voor nodig en dat heb ik in het verleden al in een ander blogartikel besproken.  Het belangrijkste punt is echter wel, dat jou systeem een ‘gesloten systeem’ is. Dat je van de eerste verwijzing tot en met de verkoop iedere stap van het traject kan volgen. Dus ook de betaling online verricht kan worden.

Maar wanneer je zo’n programma opzet, heb je natuurlijk ook affiliates nodig, menen die voor jou gaan verwijzen. Waar vind je die? Hoe zorg je ervoor, dat ze voor jou aan de slag gaan? En welke fouten zal je beslist willen voorkomen? De volgende tips helpen je verder bij het opzetten van een succesvol eigen affiliate programma.

1. Wordt eerst zelf affiliate

De beste manier om affiliates goed te ondersteunen is zelf affiliate te worden bij een aantal andere partijen. Ga zelf de diensten die passen bij jouw bedrijf promoten via je website. Tijdens de Affiliate Expert Workshop leer je op de eerste dag van deze cursus precies hoe je dit kan doen. Op deze manier zie je direct hoe anderen het doen en doe je ideeën op hoe jij een ideaal programma aan jouw affiliates aan kan bieden. En als leuke extra bijkomstigheid. Je verdient er nog wat mee ook.

2. Begin met ervaren affiliates

Hoe jij je affiliate marketing programma ook opzet, je maakt fouten. Al is het maar de fout, dat je onvoldoende informatie geeft hoe jouw affiliates het best met jou kunnen verdienen. Het kan dan ook een goed idee zijn, om niet direct je bestaande klanten te benaderen, maar eerst eens een aantal partijen te benaderen die al ervaring hebben met affiliate marketing. En de makkelijkste manier is wel een forum te benaderen wat ‘gaat’ over het onderwerp van jouw product. En dan het liefst fora die voldoen aan de volgende criteria

  • Het is een actief forum. Je ziet aan de data van posts en reacties dat er hier dagelijks gepost wordt.
  • Er staan al banner advertenties op de site, maar niet te veel. De eigenaar van het forum doet dus al mee in affiliate programma’s, maar ‘overdondert’ zijn bezoekers niet met honderden banners. Nadeel van sites waar dit wel gebeurd, is dat de mensen ‘bannerblind’ worden.
  • Van de advertenties die hij plaatst is de meerderheid van de advertenties niet gerelateerd aan jouw product. Dit is gunstig, omdat de interesse van de bezoekers wel aan jouw product gerelateerd is. Bezoekers zien dus wel veel advertenties, maar alleen jouw advertenties zijn interessant voor hen.

Stuur de eigenaren van deze fora een berichtje en nodig ze uit om ook affiliate van jouw programma te worden. Dit zal niet altijd werken, maar voor die gevallen waar het wel werkt, heb je gelijk een ervaren ‘verwijzer’, die jou vragen zal stellen over promotiemiddelen die hij mist voor zijn programma.

2. Maak jouw affiliate marketing programma ‘Multi tier’

Wat dit wil zeggen, is dat je meerdere (minimaal twee) niveau’s van verwijzing aanbrengt. Het eerste niveau is een directe verwijzing. Mensen gaan jouw producten promoten en krijgen betaald voor iedere verkoop. Het tweede niveau is het niveau van mensen te verwijzen die jouw site gaan promoten.

Om dit met een concreet voorbeeld duidelijk te maken. Er zijn legio websites die mensen vertellen hoe ze geld kunnen verdienen met affiliate programma’s. Veel van de beheerders van deze websites verdienen hun geld niet met zelf mensen proberen over te halen een product te kopen, maar met mensen te motiveren om affiliates voor andere sites te worden. Wordt ik via zo’n ‘verwijzing’ affiliate van een website, krijg de beheerder van die website een percentage van alles wat ik verdien aan affiliate inkomsten via de verwezen site.

Het aardige is dus, dat iemand voor jou affiliates gaat zoeken. En die affiliates gaan klanten voor je zoeken. Je vergroot je bereik dus exponentieel, omdat ook sommige van deze affiliates op hun beurt mogelijk ook affiliates voor je zoeken.

Tijdens de Affiliate Expert Workshop wordt ook precies uitgelegd, hoe je dit soort zaken op kan zetten.

3. Zorg dat je promotiemateriaal hebt voor je affiliates

Natuurlijk moeten affiliates ook geschikt promotiemateriaal hebben. Geschikt materiaal bestaat onder meer uit het volgende:

  • Geschikte banners en andere ‘creatives’. Welke ‘creatives’ er zijn en wat je hier allemaal mee moet en van kan verwachten wordt ook uitgebreid besproken tijdens de Affiliate Expert Workshop.
  • Kant en klare sales teksten, die een affiliate kan gebruiken voor zijn email marketing.
  • Voorbeelden van blogposts over jouw product, natuurlijk wel met het advies dit in eigen woorden te herschrijven in verband met Google’s duplicate content allergie.

4. Instrueer je affiliates

De meest geloofwaardige affiliates zijn de mensen die jouw product of dienst gebruiken. Hoogst waarschijnlijk zijn zij ook degenen die er het minst benul van hebben, hoe affiliate marketing precies werkt. Zorg dus, dat je duidelijke instructies hebt. Geschreven… en liefst ook met ondersteuning van enkele video’s.

Het aardige van video ondersteuning is ook weer, dat je deze video’s via YouTube beschikbaar kan maken en zo extra promotiemateriaal hebt voor jouw affiliate marketing programma. Want wanneer jij in een video uitlegt, hoe jouw programma werkt, heb je een aardige kans dat mensen bij YouTube op zoek naar affiliate marketing programma’s je per ongeluk vinden en besluiten jouw product ook te promoten. Het mes snijdt in dit geval dus aan twee kanten.

5. Geen een startbonus… en stel een betaaldrempel in!

Eén belangrijke voorwaarde voor ieder affiliate marketing programma is dat degenen die voor jou werken als affiliates zich ook daadwerkelijk inzetten en niet jouw programma gebruiken om korting de krijgen op jouw producten, door zichzelf te verwijzen. En om dat te voorkomen stel je een betaaldrempel in. Mensen krijgen alleen uitbetaald, indien ze minimaal voor en bedrag aan verwijzingen hebben gegenereerd. Hierbij zorg je ervoor dat deze betaaldrempel minimaal 4x de provisie over jouw AOV (Average Order Value) is.

Bestelt jouw klant gemiddeld dus bijvoorbeeld voor 100 euro per bestelling en is de provisie die jij geeft 10%, dan krijgt jouw affiliate gemiddeld een provisie van 10 euro per bestelling. Doen we dat maal 4, krijgen we een betaaldrempel van 40 euro. Omdat dit een wat raar, niet afgerond bedrag is, maken we hier 50 euro van.

Dit heeft een tweetal bijkomstige voordelen.

  • Als jouw affiliate een verwijzing doet en dus een ‘tegoed’ heeft, wat hij niet direct uitbetaald krijgt, zal hij over het algemeen harder zijn best doen om meer verwijzingen te krijgen om toch maar ‘zijn’ geld uitbetaald te krijgen.
  • Je hebt minder werk met de uitbetalingen, als je niet voor iedere paar euro die iemand per maand maakt uit hoeft te betalen, maar het kan groeperen op grotere betalingen.

Wat heel goed werkt om vanaf het begin een actieve affiliate te hebben is bij registratie de affiliate al een bonus te geven. Geef iemand bijvoorbeeld een 10 euro registratiebonus. Om die 10 euro daadwerkelijk te krijgen, moet hij eerst voor 40 euro provisie bij elkaar werken, maar het feit dat die 10 euro al ‘wacht’ werkt motiveren.

Tip 6 : Hanteer meerdere beloning niveau’s.

Een andere manier om je affiliate harder te laten werken voor je is door verschillende beloning niveau’s te hanteren.

Verwijst hij bijvoorbeeld voor een omzet tot 5000 euro per maand, krijgt hij 5%. Verwijst hij voor een omzet van 5001-10000 per maand, krijgt hij 7,5 procent en komen zijn verwijzingen boven de 10001 per maand, krijgt hij 10% van die omzet.

Tip 7 : Implementeer een ‘punten spaar systeem’

Geef de mogelijkheid aan jouw affiliates om nog meer te verdienen door een ‘punten spaar systeem’ te implementeren. Bijvoorbeeld, voor iedere 100 euro die je affiliate krijgt uitbetaald, krijgt hij een punt. En op die punten kan hij cadeau’s kopen. Heb je eenmaal een aantal affiliates die voor jou een behoorlijke omzet genereren, voeg er dan ook een competitie aan toe: Degene die bijvoorbeeld voor de kerstcampagne de meeste verwijzingen realiseert krijgt 1000 extra punten. Nummer 2 500 en nummer 3 250.

Zorg dat de cadeaus waar jouw affiliates voor sparen haalbaar zijn. Maak van je punten geen ‘DE punten’

Ten slotte

Wil je echt goed van start met een affiliate programma wat de omzet van jouw onderneming een serieuze boost kan geven, dan is de eerder genoemde Affiliate Expert Workshop de training om te volgen. Wil je alleen meer inzicht hebben hoe je zelf als affiliate meer kan verdienen, is het ook mogelijk alleen de eerste dag van deze training te volgen.

Schrijf je nu in.

 

 

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Wees eens aardig en deel dit met je vrienden
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 
Imkersdreef 525
7328DG Apeldoorn
06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht