Gratis affiliate plugin voor jouw WordPress Website

De kost gaat voor de baat uit – maar niet altijd

gratis affiliate plugin

Een oud Nederlands spreekwoord zegt: ‘De kost gaat voor de baat uit’.

Ofwel, je moet eerst kosten maken, voor je ook iets kan verdienen. En dat is op veel gebieden inderdaad van toepassing. Maar gelukkig hoeft dat met betrekking tot affiliate marketing niet zo te zijn.

Er is een groot aantal plugins voor WordPress beschikbaar, waarmee je een affiliate programma op kan zetten, maar er zijn er eigenlijk maar weinig die gratis zijn en de moeite waard.

Wanneer je dus op zoek bent naar een gratis affiliate plugin voor je WordPress website, dan is het best mogelijk, dat je behoorlijk lang moet zoeken. En uiteindelijk bij een derderangs product uitkomt.

Zelf ben ik enkele maanden geleden door een klant gewezen op een gratis affiliate plugin die ik nog niet kende. SliceWP. De klant gebruikte de plugin al voor we kennis met elkaar maakten. De belangrijkste reden dat onze paden elkaar kruisten, was omdat hij besloten had om van de ‘gratis versie’ over te stappen naar de ‘betaalde versie’, en op basis van mijn eerdere blogposts over affiliate marketing graag advies wilde, hoe hij zijn affiliate programma beter in kon vullen.

Op het moment dat hij contact met mij opnam, had hij twintig affiliates in zijn affiliate programma, en hij had het gevoel dat meer mogelijk moest zijn.

Het probleem met affiliate programma’s

Op zich klinkt een affiliate programma eigenlijk best makkelijk. Jij hebt een product. Je benadert een aantal mensen en je belooft ze een percentage van de verkopen die via hen plaats zullen vinden. Ze krijgen dus ‘money for nothing’ (just no chicks for free).

In de praktijk valt dat echter vies tegen. Want velen van ons kennen ‘nicht Petra’ of ‘tante Geurt’ wel, die op ieder verjaardagsfeestje proberen hun Tupperware of Herbalife te slijten. En het laatste wat jouw klant wil is een ‘nicht Petra’ or een ‘tante Geurt’ worden.

Kortom, je wilt mensen niets opdringen.

Het werkelijke probleem van affiliate marketing is niet de software, maar het motiveren van je affiliates.

Maar wanneer je op dag 0 begint met een affiliate programma komen vanaf dag 0 ook de kosten. Terwijl je nog geen idee hebt met betrekking tot de baten.

En dit is precies waar SliceWP je tegemoet komt. Het is een compleet gratis plugin met alle basisfunctionaliteiten die je in een affiliate programma nodig hebt. Dag 0 is dus een gratis dagje voor jou! Wanneer je echter besluit verder te gaan, dan heeft SliceWP je behoorlijk wat te bieden.

Een succesvol affiliate programma is een investering in tijd

gratis affiliate plugin

Er is behoorlijk wat affiliate software. Er zijn behoorlijk wat affiliate platforms. En er zijn behoorlijk wat affiliate plugins.

Maar wanneer je succes wilt hebben met een affiliate programma, dan is je primaire investering niet in geld maar in tijd om jouw affiliates op weg te helpen.

Of je nu een gratis plugin gebruikt, of een affiliate platform wat je 400 euro per maand kost… je bereikt niets, wanneer je zelf niet bereid bent om tijd te investeren in jouw (toekomstige) affiliates.

Zelf ben ik affiliate voor verschillende producten en diensten waar ik in geloof. En dat ben ik sinds 2002. Begin 2002 kwam ik zonder werk. Ik had altijd voor de top 500 bedrijven gewerkt als consultant, maar na de geboorte van mijn dochter (1 augustus 2000) en het overlijden van mijn vader (4 november 2001) vroeg ik mij af of ik werkelijk op dezelfde manier door wilde gaan. Gelukkig hielp mijn toenmalige opdrachtgever mij een beetje, omdat door een reorganisatie alle ‘externe adviseurs’ per 1 januari 2002 de keuze hadden om het bedrijf te verlaten, of in dienst te komen. Ik koos voor het eerste.

En voor degenen die denken, dat ik vanaf dat moment op staatskosten ging leven, geen zorgen. Ik heb letterlijk 1 maand van een WW uitkering geleefd, tot ik met mijn affiliate sites over modelspoor treinen, gitaren, fotografie en ringtones (een hot item destijds) meer verdiende dan ik kreeg destijds als uitkering.

De strategie die ik destijds gebruikte (mensen overvoeren met banner advertenties) werkt vandaag de dag niet meer. Sterker nog, in 2004 merkte ik al, dat het niet meer werkte, dus ik ging weer naar een ‘betaalde baan’, met mijn affiliate sites als een ‘appeltje voor de dorst’. Van een volledig inkomen waren de inkomsten gezakt tot 100-150 euro per maand. En de lijn naar beneden ging door.

Waarom deze uitgebreide uitleg? Omdat ik je duidelijk wil maken, dat ik precies weet wat een affiliate wil, voordat hij of zij zich inschrijft voor een affiliate programma.

De dingen die een affiliate wil zijn onder meer

 • Kant en klare banners
 • Kant en klare ‘talking points’ voor een email bericht of een blogpost
 • Deeplinks (affiliate links naar specifieke pagina’s in plaats van alleen naar de homepage)
 • Tips hoe je het product kan promoten.

Dat is wat een affiliate wil, maar wat wil jij?

gratis affiliate plugin

Omdat ik met WordXPression meer verdien dan ik kan verdienen met een affiliate programma en -nog belangrijker- omdat ik met WordXPression interessante mensen ontmoet, die ik nooit zou hebben leren kennen zonder mijn bedrijf, ben ik in 2010 met WordXPression begonnen. Maar naast mijn activiteiten met WordXPression ben ik nooit gestopt met affiliate marketing.

Wanneer je naar mijn site kijkt, dan zal je hopelijk opvallen, dat de enige pop ups, slide ins en andere advertenties die je ziet, advertenties voor mijn eigen diensten en producten zijn.

Dat neemt niet weg, dat ik ook reclame maak voor producten waarin ik geloof. Maar niet met banners of irritante pop ups. In vele blogposts heb ik jou verteld over producten, die ik zelf gebruik en waar ik heel blij mee ben.

En er is niets fout aan -in mijn opinie- wanneer ik met de link naar dat product ook een paar centen verdien. Een paar centen die zich overigens opstapelen tot gemiddeld 329,17 euro per maand (gemeten over 2021). Dat dus boven op mijn ‘gewone’ activiteiten.

Er zijn producten en diensten die ik nooit aan zou bevelen. Zoals bijvoorbeeld

 • DIVI
 • WPBakery
 • Versio webhosting
 • Ikoula webhosting
 • Rabobank iDEAL betalingen

Simpelweg omdat ze ‘overpriced’ of ‘underperforming’ zijn.

Enkele producten die ik zelf gebruik of gebruikte en waar ik heel tevreden over ben -of was- kan ik je wel aanbevelen, zoals

En dat zijn uit beide lijsten slechts enkele voorbeelden.

Omdat mensen die mijn blogposts lezen mij vertrouwen op een eerlijke kritiek, schaft af en toe iemand een product aan wat ik bespreek. Ik steek het ook niet onder stoelen of banken, wanneer ik een product afraad. En daardoor verdien ik zo’n 300 euro per maand extra, waarvoor ik niets extra hoef te doen, dan mijzelf te zijn.

En dat is precies het soort affiliates wat je voor je product wilt hebben!

Waar je niet naar zoekt is iemand die zijn of haar website overspoelt met banners. Dat werkt niet, je zoekt mensen die vanuit eigen ervaring en met erkende expertise jouw product aan willen bevelen.

Maar hoe vind je die?

Goede affiliates kosten tijd

Wanneer je geen topmerk bent, dan zal het vinden van bovengenoemde affiliates je behoorlijk wat tijd kosten. En wanneer je een affiliate plugin of platform gebruikt wat geld kost, zal het je ook geld kosten.

Sommige mensen hebben geluk en vinden gelijk de juiste affiliates. Anderen hebben minder geluk, en het kost hen maanden of jaren om de juiste affiliates te vinden. Om ondernemers te helpen de ‘juiste’ affiliates te vinden, heb ik de ‘Affliate Expert Workshop‘ ontwikkeld. Een training die je helpt een goed affiliate programma op te zetten.

Maar deze training is ‘software ignorant’. Of met andere woorden, we gaan niet in op de best mogelijke software. Wel op wat deze software zou moeten bieden.

En wanneer ik de criteria die ik normaliter hanteer om goede ‘affiliate software’ de revue te laten passeren, slaagt SliceWP eigenlijk met vlag en wimpel.

Dan nu de plugin

Zoals al meerdere malen gezegd, SlideWP is een gratis affiliate plugin voor WordPress.

En eigenlijk bevat de plugin alles wat je minimaal nodig hebt.

In het verleden heb ik onder meer Sumo Affiliates en Ultimate Affiliates Pro besproken. Twee goede plugins, maar om ze te gebruiken, zal je eerst moeten investeren.

Voor SlideWP is dat niet nodig. De standaard plugin biedt letterlijk alles wat je nodig hebt om -software technisch- je affiliate programma te laten slagen.

Wil je meer dan is er een uitgebreider programma. ‘Pro’ of ‘Pro Plus’. Wat eigenlijk het verschil is tussen het aantal websites, waarop je het kan gebruiken. Niet de functionaliteiten.

En om gelijk transparent te zijn, ik ben geen affiliate van de makers van de plugin. De reden dat ik je deze plugin aanbeveel, is dus niet ‘financieel gemotiveerd’.

De belangrijkste reden, dat ik geen affiliate van dit product ben, is omdat ik geloof dat je alle extras in het ‘Pro’ programma niet nodig hebt. Je kan met de gratis versie prima uit de voeten.

Maar als je toch zou kiezen voor de ‘Pro’ versie, wat krijg je dan?

 • Affiliate Coupons – Je kan specifieke kortingscodes maken, die verwijzen naar je affiliate. Bijvoorbeeld handig wanneer je affiliate niet online, maar offline jouw diensten promoot.
 • Custom affiliate fields – Je kan eigen velden toevoegen aan het ‘Affiliate Application form’. Een nuttige functie, als je inderdaad extra informatie wilt hebben, maar zelf kan ik niet voorstellen, wat ik meer zou willen weten, wat al niet in het standaard formulier wordt gevraagd.
 • PayPal Payouts – Handig wanneer je veel affiliates hebt, en deze via PayPal uitbetaald willen worden. Zelf ben ik niet zo happig op PayPal uitbetalingen, omdat hier toch 3.5% van de uitbetaling door PayPal als commissie wordt ingehouden. Speciaal wanneer je ‘Dutch based’ bent met je affiliate programma, zal je mogelijk liever via gewone bankoverschrijvingen willen uitbetalen.
 • Custom affiliate slug – Dit maakt het mogelijk om de affiliate code te verbergen in de URL. Kan nuttig zijn.
 • Store Credit for WooCommerce – Sta het toe aan jouw affiliates om hun affiliate inkomsten te gebruiken om in jouw shop te kopen. Dit verlaagt jouw kosten, en verhoogt de ‘loyalty’ van jouw affiliate-klanten. Realiseer, dat ‘professional affiliates’ absoluut geen interesse hierin zullen hebben.
 • Mailchimp, Mailerlite, Convert Kit integraties – Integraties met je email marketing programma. Omdat alle drie de programma’s in het kader van de GDPR zwaar onder druk staan, zou deze integratie geen ‘beslissingsfactor’ voor mij zijn.
 • Lead Commissions (ongetest) – Deze plugin zou het mogelijk maken om een willekeurig contactformulier als ‘affiliate lead’ te laten gelden. Niet getest, maar als het werkt, een nuttige feature.
 • Recurring commissions – Wanneer een product een ‘subscription’ is, duren de affiliate opbrengsten voor de affiliate zo lang als de klant ingeschreven blijft.
 • Product commission rates – Ieder product en iedere dienst heeft eigen commissie percentates.
 • Reports – Een uitgebreide rapportage, die veel meer is dan de basis rapportage in de gratis versie.
 • Lifetime Commissions – Standaard zal SliceWP de affiliate honoreren voor de aankopen gedurende de ‘cookie lifetime’. Wanneer deze add-on is geactiveerd zal de affiliate een vergoeding krijgen voor iedere klant die door hem/haar is aangebracht.
 • Affiliate leaderbord – Toon de best verdienende affiliates om andere affiliates te motiveren.
 • Affiliate Start ID – Niemand wil de eerste zijn. Met ‘Affiliate Start ID’ kan je aangeven wat de eerste ID code voor je affiliate moet zijn.
 • Cross-site tracking – Ok, dit is de meest coole premium feature voor de plugin. Hiermee kan ik bijvoorbeeld een bezoeker van site X (affiliate site) laten doorverwijzen naar ‘https://mijngeweldigeproduct.blog’. Klikt de persoon op enige link naar https://mijngeweldigepersoon.shop’, dan wordt de affiliate ID over alle sites meegenomen. Dit is eigenlijk de meest belangrijke reden, waarom ik het ‘Pro’ programma zou overwegen.
 • Data Export – Gegevens exporteren als CVS.
 • Affiliate Social Share – Makkelijk posten van je affiliate links via social media.
 • Custom Conversion – Wanneer je conversie pagina geen WordPress pagina is, is deze plugin noodzakelijk.
 • Affiliate Commission Rates – Stel je commissie per affiliate in.

De bovenstaande lijst kan misschien intimiderend lijken. Gelukkig zijn al deze uitbreidingen de ‘gouden randjes’ van je affiliate programma. Je kan in ieder geval gratis beginnen.

SliceWP vs Sumo Affiliates vs Ultimate Affiliates Pro

Omdat ik natuurlijk Sumo Affiliates en Ultimate Affiliates Pro heb genoemd, is het niet meer dan billijk, dat ik deze plugins vergelijk.

Om te beginnen, Sumo Affiliates en Ultimate Affiliates Pro zijn beide plugins waarin je slechts éénmaal hoeft te investeren. Er zijn dus geen terugkomende kosten. De kosten zijn echter wel per site.

Zou ik dus 10 sites hebben met een affiliate programma, dan zou ik 10x het benodigde bedag moeten betalen. Op het moment, dat ik dit schrijf kost Ultimate Affiliates Pro éénmalig 69 dollar ex BTW. Sumo affiliates Pro kost éénmalig 49 dollar ex BTW.

SliceWP zou mij voor 10 sites 259 dollar per jaar ex BTW kosten. Behoorlijk wat meer. Het belangrijke verschil is hier echter, dat deze prijsverschillen alleen relevant worden, wanneer je beschikt over een groot aantal (500+) affiliates. Wanneer ik over 500 active, goed verdienende affiliates beschik, is zo’n bedrag geen bezwaar meer. En tot die tijd is het volkomen gratis.

De conclusie

De conclusie is eigenlijk redelijk vanzelfsprekend. Laten we er geen doekjes om winden, het is lastig om affiliates voor je product te krijgen. Zolang je geen ‘quality affiliates’ hebt, zijn alle extra’s zoals besproken in de betaalde versie van SliceWP compleet irrelevant. Heb je wel ‘quality affiliates’ op het moment, dat je jouw affiliate programma start, dan verdienen Ultimate Affiliates Pro of Sumo Affiliates Pro de voorkeur, vanwege de prijseconomische verhouding.

Heb je nog niets, dan is SlideWP een goed startpunt. De kosten van deze plugin zijn relevant hoger, maar als tegenwicht, je hoeft pas te betalen, wanneer je affiliate programma echt van de vloer komt.

Wanneer je wilt leren hoe je snel en effectief jouw eerste ‘Power Affiliates’ kan motiveren, dan kan ik je de ‘Affiliate Expert Workshop‘ van harte aanbevelen.

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Wees eens aardig en deel dit met je vrienden
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 
Imkersdreef 525
7328DG Apeldoorn
06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht