Een informatiedashboard voor WooCommerce

informatiedashboard voor woocommerce | Een informatiedashboard voor WooCommerce

Meten is weten. En het mag overduidelijk zijn, dat webshop eigenaren die weten wat ze doen beduidend betere omzetten behalen, dan de webwinkeliers die hier geen idee van hebben.

Ik heb enkele jaren geleden een artikel over KPI’s geschreven. Key Performance Indicators. En wanneer klanten spreek, die recent een cursus ‘WooCommerce in Detail’ hebben gevolgd spreek, dan is één van de grootste bezwaren die ik hoor tegen het benoemen en bijhouden van deze key performance indicators, dat het allemaal zoveel werk is. En waarom is het veel werk? Omdat die informatie verspreidt over zoveel verschillende gegevensbronnen is te vinden.

Maar dat is natuurlijk een oplosbaar probleem! Wat nu wanneer je al die informatie die voor jou van belang is allemaal terug te vinden zou zijn op één enkel dashboard?

En dan heb ik het niet alleen over de WooCommerce informatie, want een ‘gewoon informatiedashboard voor WooCommerce’, daar hoef je niet lang voor te zoeken, die zijn er als plugins te over. Maar het grote nadeel hiervan is, dat ze uitsluitend informatie over WooCommerce aanbieden, terwijl je deze informatie natuurlijk het liefst wilt combineren met allerlei andere informatie.

Zoals bijvoorbeeld:

  • Samengevoegde informatie over meerdere webshops die je hebt. Mogelijk ook ‘niet WooCommerce’ shops.
  • Samengevoegde informatie uit (mogelijk) je brick and mortar winkels
  • Informatie over je Google Ads (of andere advertentie) campagnes
  • Informatie over in- en uitschrijvingen op je mailinglijst
  • Informatie uit Google Analytics, Matomo Analytics of andere analytics software
  • Gegevens over voorraad, kostprijs of andere belangrijke gegevens uit je boekhoud systeem
  • Het aantal foutmeldingen (404, 500 pagina’s en meer)

En wanneer je zelf je server in beheer hebt (dit lukt niet met een shared server), dan wil je misschien ook nog extra gegevens hebben zoals

  • Totale tijd dat je server online was
  • Performance gegevens van de database, processor capaciteit en geheugencapaciteit (belangrijke gegevens, wanneer je server trager wordt
  • Eventuele systeemwaarschuwingen
  • Indien je over een cloud server beschikt, de kosten van je service (je betaalt immers voor capaciteit, niet een vast bedrag per maand)
  • Totaal aantal verzonden en ontvangen giga- of terabytes per maand

en nog veel meer.

Maar is het ook mogelijk om informatie allemaal samengesteld (geaggregeerd) te ontvangen?

Je begrijpt natuurlijk al, het simpele feit dat ik deze vraag stel, wil zeggen, dat dit inderdaad zo is. Anders zou ik niet zo’n lange intro hebben geschreven.

Het product waarnaar ik vandaag met jou wil kijken is eigenlijk een product met best een wat bijzondere geschiedenis. Grafana.

Grafana – Wat is dat eigenlijk?

Grafana is Open Source software om ‘data te visualiseren’. Ofwel, met Grafana kan je vanuit allerlei bronnen mooie overzichten maken met betrekking tot ‘gegevens’. En je kan op deze manier verschillende van deze gegevensets met elkaar combineren.

Het is dus mogelijk om op één enkele ‘pagina’ (Grafana noemt dat een ‘Dashboard’) overzichten uit allerlei verschillende bronnen te plaatsen.

En dat is eigenlijk precies wat je wilt. Tenminste, wanneer je jezelf de omzet gunt, die je verdient!

Grafana is een webapplicatie. En deze is geschreven in de programmeertaal ‘Go’, wat eigenlijk best jammer is, omdat je daardoor Grafana niet zomaar bij iedere hoster kan hosten. Want de meeste hostingproviders hebben geen voorzieningen voor de programmeertaal ‘Go’ getroffen, en als je die toch wilt gebruiken, moet je een ‘self managed’ VPS nemen.

Nu zijn er gelukkig ook andere manieren om gebruik te maken van Grafana. Hoe precies leg ik je graag later in dit artikel uit.

Grafana en de GDPR

De eerste vraag die je je natuurlijk zal stellen, is of dat samenvoegen van die data wel allemaal mag. Want krijgen we hier niet te maken met de GDPR?

Wat dat betreft heb je niets te vrezen. Want Grafana slaat -behalve de gegevens hoe de virtualisaties gemaakt moeten worden en wie er wel en geen toegang toe heeft, helemaal niets op. Er komen dus helemaal geen ‘op een persoon herleidbare gegevens’ naar voren.

Mogelijke gegevenssoorten

De makers van Grafana beschrijven het eigenlijk heel mooi. Grafana is ‘data agnostic’. Dat is geen nieuwe religie, maar dat wil zeggen, dat Grafana gewoon helemaal niets weet over de gegevens die je met Grafana analyseert / zichtbaar maakt. Om Grafana te koppelen aan een gegevensbron (datasource), zal je gebruik moeten maken van plugins die de gegevens toegankelijk voor Grafana maken.

En dat zijn er heel wat. Een aardig aantal wordt al direct met Grafana meegeleverd. Zoals onder meer voor koppelingen met:

  • MySQL
  • PostgressQL
  • JSON
  • CSV
  • XML
  • Google Analytics

en er is nog zo’n 130 andere plugins beschikbaar om met gegevensbronnen te kunnen koppelen.

En aangezien de meeste applicaties via een REST-API JSON gegevens op kunnen leveren, is het aantal applicaties waarmee je kan koppelen vrijwel oneindig.

De uitdaging

Nu is Grafana een heel krachtige tool om gegevens te visualiseren, maar het is beslist geen gemakkelijke tool. De overzichten die je maakt moeten ‘voorgeprogrammeerd’ worden via de mogelijkheden die het platform waaraan je koppelt je biedt. Zo zal je voor koppelingen met een MySQL database SQL-queries moeten schrijven, maar voor een koppeling met MailChimp bijvoorbeeld (hier is geen directe interface voor, je moet dit via REST doen) zal je toch het één en andere van JSON moeten weten om de antwoorden van MailChimp te kunnen lezen en verwerken.

Kortom, iets wat de meeste mensen beter uit kunnen besteden, dan het zelf te doen.

Dus laten we vooral niet te ver de techniek induiken, maar gewoon heel praktisch kijken. En dat doen we aan de hand van een voorbeeld.

Over de case study

We bekijken Grafana aan de hand van een opdracht die ik voor een klant heb uitgevoerd. Omdat een platform om winkelgegevens te laten zien niet echt nuttig is, wanneer je de winkelgegevens geheim houdt, maar ook omdat niet iedere webwinkelier zijn gegevens over inkomsten publiek op het Internet wil hebben, heb ik met mijn klant afgesproken, dat het prima is zijn data te gebruiken, maar dat we die wel anoniem houden. Eén van de secties -waar onder meer de namen van zijn producten te vinden zijn- laten we dus voor wat de afbeeldingen betreft helemaal buiten schot.

De case

Na een cursus WooCommerce in Detail kwam een cursist naar me toe. Hij had dat hele verhaal van KPI’s eens goed overdacht en had het idee, dat hij eigenlijk te weinig wist, wat er in zijn webshop gebeurde. Of ik een keer met hem naar zijn shopgegevens wilde kijken en eventueel met wat aanbevelingen wilde komen.

Zijn webshop liep lekker, hij kreeg aardig wat bezoek en ook over bestellingen had hij niet te klagen, maar hij had het gevoel, dat hij het allemaal niet onder controle had. Met meer controle verwachtte hij meer te kunnen gaan verdienen.

Na een aantal gegevens vanuit zijn webshop bestudeerd te hebben, kwamen we tot de volgende conclusies

  • Met een omzet van zo’n 8.000 tot 15.000 euro per maand op een product met een 40% marge, had hij eigenlijk niets te klagen. Maar op basis van de andere punten hieronder had hij het idee, dat er toch heel wat meer uit de winkel te halen moest zijn.
  • Wanneer we kijken naar sitebezoek en
  • Het percentage terugkerende klanten is laag. Omdat de ondernemer verbruiksartikelen verkoopt, mag hij verwachten, dat hij regelmatig terugkerende klanten zou hebben, tenzij zijn productlijn kwalitatief onder de norm zou zijn. Kijkend naar de product recensies op zijn website mag echter verwacht worden, dat mensen tevreden zijn over zijn producten. De gemiddelde waardering via de product recencies op zijn website is 4,7 van de 5 sterren. Zijn waardering via Trust Pilot zit in dezelfde buurt.
  • Er is een lage conversie. Gemiddeld zijn er zo’n 80 klanten per maand die iets kopen tegen een gemiddeld bezoekersaantal van 50.000 bezoekers, dat maakt de conversie dus 0,16%. Dat moet hoger kunnen.
  • Kijken we naar de kopende klanten, dan blijkt dat 80% van de kopende klanten minimaal 5 pagina’s op de website heeft bezocht, alvorens een product in een winkelwagen te doen. Kijken we naar alle bezoekers, dan is het gemiddeld aantal bezochte pagina’s net iets lager dan 3 pagina’s per klant. Dat is laag voor een webshop.
    De ondernemer wijt het zelf aan het wat verouderde design van de website (hij heeft de website in 2014 zelf gebouwd, met een ‘all purpose’ thema) en de toch wat rommelige navigatiestructuur. Een tijd lang vermoedde de ondernemer, dat de performance van de website ook een rol zou kunnen spelen, maar na een tuning van de performance is deze prima, en is er weinig tot niets aan de conversie en de hoge uitval veranderd.
  • De klant kan middels een pop up een kortingscode krijgen voor een korting op de eerste aankoop. Daar maken mensen gretig gebruik van en de ondernemer heeft een mailinglijst met ruim 5.000 abonnees. Hij maakt slechts sporadisch gebruik van de mogelijkheid om zijn lijst te mailen.
  • De Average Order Value fluctueert sterk, maar door de bank genomen (150 euro per order) is de ondernemer hier tevreden over. Hij verwacht echter dat een verbetering naar 200 euro per order mogelijk zou moeten zijn.

Op basis van deze analyse besloot de ondernemer, dat de eerste stap die gezet moet worden een compleet nieuwe website is, die meer ‘van deze tijd’ is, en waarbij de navigatie onder meer via een mega-menu loopt. Hiermee hoopt hij, dat de bezoeker langer op de site zal blijven en daardoor eerder tot het ‘kopend publiek’ gaat behoren. Nadat de nieuwe site live is gegaan is het ook een goed moment om een mailing de deur uit te doen, met het bericht (hij heeft een lijst met meer dan 5.000 abonnees) dat hij een nieuwe site heeft en daarbij een passende aanbieding.

Maar voor die nieuwe site er komt, wilde hij eerst meer inzage krijgen van de verschillende zaken die een factor spelen en vooral, een daadwerkelijke doelstelling te formuleren per punt. Tussen nu en een jaar wil de ondernemer de volgende doelen gerealiseerd hebben.

  • De conversie moet omhoog. De conversie ratio moet minimaal naar 1% toe. Dat is dus een stijging met een factor van ruim 6! De ondernemer verwacht dit met zijn mailinglijst en een nieuwe website te kunnen realiseren.
  • Het aantal terugkerende klanten moet omhoog. Op dit moment hebben in de laatste zes maanden 409 klanten één order geplaatst, 27 klanten twee orders en slechts 4 klanten drie tot vijf orders. Er zijn geen klanten die in de laatste zes maanden 6 of meer orders hebben geplaatst.
    Rekenen we dit terug naar een percentage, dan hebben we het hier over een percentage van 8% ‘returning customers’. Normaal voor de branche is 20-30%. Door een actiever mailbeleid en een ‘korting bij de volgende bestelling’ wil de ondernemer dit percentage omhoog krijgen tot minimaal 25%. Eén van de maatregelen die hij wil nemen is ‘big spenders’ op zijn website extra korting aan te bieden. Maar voor dat mogelijk is, moet je wel weten, wie je ‘big spenders’ zijn.
  • Het klanttevredenheidspercentage mag niet omlaag.
  • De Average Order Value moet omhoog naar een gemiddelde van 200 euro per bestelling.

Alle financiële doelstellingen zijn uitgedrukt in omzet ex BTW en ex verzendkosten.

Het Informatiedashboard voor WooCommerce

Het Informatiedashboard voor WooCommerce wat ik voor mijn klant heb samengesteld in Grafana bestaat uit drie onderdelen, waarvan ik er twee uitgebreid laat zien, nummer drie -omdat hier identificerende gegevens van de klant en zijn klanten op zou staan, kan ik niet laten zien, maar zal ik wel bespreken.

Grafana biedt de mogelijkheid om ‘rows’ te gebruiken op een dashboard. Een ‘row’ is een in- en uitklapbare sectie.

Kengetallen

De eerste ‘row’ is bedoeld voor de klant om (bijna) dagelijks te bekijken en geeft een aantal belangrijke kengetallen.

grafana informatiedashboard voor woocommerce

Laten we de getallen van links naar rechts, van boven naar beneden eens bekijken. Maar voor we dat doen, even een kanttekening.

Dit paneel is behoorlijk ‘kleurrijk’. Dat is niet omdat ik net een nieuwe doos kleurpotloden bij de Action heb gekocht, maar omdat de kleuren ook een functie hebben.

Samen met mijn klant hebben we de doelstellingen benoemd in een ‘veilig gebied’, een ‘risico gebied’ en een ‘onveilig gebied’. De kleur is afhankelijk van in wel gebied dit kengetal zich bevindt. Groen is goed, Geel is ‘oh la la’ en rood is ‘potverdorie, wat is er mis?’.

De eerste twee rode getallen… daar is niets mis mee. Ik maakte de screenshot van het panel rond 7 uur ’s ochtends, en wanneer een webwinkelier om 7 uur ’s ochtends nog geen bestellingen heeft, is er geen reden om zich zorgen te maken. Er zijn niet veel mensen die winkelen voor de eerste koffie.

Grafana
Ga nooit naar de shop voor je eerste kop!

Het ‘kengetal’ hier is dus rood gekleurd. Historisch krijgt de klant gemiddeld net iets meer dan twee orders per dag, dus onder die twee orders is ‘rood gebied’. En aangezien de gemiddelde AOV 150 euro is, is ieder bedrag onder 100 euro ook ‘rood gebied’. Omdat mijn klant zijn taakstelling minimaal 5 orders per dag is, is alles tussen de 2 en 5 orders ‘geel’, en daarboven ‘groen’.

Ik zal dit niet bij iedere doelstelling dit in zoveel detail bespreken, maar je snapt nu waarom de eerste twee kengetallen rood zijn.

Totaal aantal verkopen deze maand / totaal bedrag deze maand

Dit is een oplopend totaal voor de huidige maand. Omdat op het moment van het screenshot de maand bijna afgelopen was en dit werkelijk een goede maand voor mijn klant was, zijn beide cijfers in het groen. De kleur veranderd gedurende de maand, naarmate het gemiddelde beter in zicht komt.

Nieuwsbrief stats

Het was voor mijn klant eigenlijk een verrassing hoeveel mensen zich hadden ingeschreven voor zijn nieuwsbrief. Hij was ooit begonnen, maar omdat hij dacht dat het ‘niet zo snel ging’, verwierp hij zijn nieuwsbrief aanbieder als een realistische optie. Toen een half jaar geleden ontdekte dat hij bijna -nu ruim- 5000 subscribers had, besloot hij er iets aan te doen.

De volgende twee getallen, de ‘inschrijvingen’ en de ‘uitschrijvingen’ hebben nauw met elkaar te maken.

Mijn klant heeft gemiddeld 3 inschrijvingen per dag. Omdat hij nauwelijks mails verzend, komen mensen niet op het idee om uit te schrijven, maar iedere keer dat hij een mail verzend, zijn er tientallen mensen die zich uitschrijven. Dat stopte hem eigenlijk om meer mail te verzenden.

Uitschrijvingen gaven hem het gevoel afgewezen te worden.

Het kostte mij enige moeite, maar ik heb hem weten te overtuigen, dat in zijn geval uitschrijvingen meer waardevol zijn dan inschrijvingen. Want er zijn behoorlijk wat mensen in zijn lijst die ooit een vinkje hebben aangekruist, dat ze een nieuwsbrief wilden ontvangen, maar bij gebrek aan een reguliere nieuwsbrief inmiddels een ‘vaste afname’ hebben bij een andere aanbieder. Wanneer hij ze maar vaak genoeg mailt, dan zullen ze zich vanzelf uitschrijven. En minder ‘niet geïnteresseerde’, maar meer ‘geïnteresseerde’ mensen op de lijst zorgt voor betere conversie en minder kosten die je aan de nieuwsbrief aanbieder hoeft te betalen.

Bezoekers en gemiddelde pagina’s

De aantallen bezoekers en het gemiddeld aantal pagina bezoeken wordt opgehaald uit Google Analytics. Aanvankelijk wilden we complete Google Analytics statistieken ophalen, maar zoals gezegd… Grafana slaat niets op, en iedere verandering aan parameters van Google Analytics zorgt voor een nieuwe opdracht richting Google. En dat is allesbehalve snel.

Het enige wat werkelijk belangrijk was, waren de aantallen bezoekers en het gemiddeld aantal bezochte pagina’s. Voor de andere statistieken gaat de klant gelijk naar Google Analytics, waar ik een op maat gemaakt Analytics Dashboard voor hem heb aangemaakt.

Het doel is dat de bezoeker minimaal 5 pagina’s bezoekt in een bepaalde periode van tijd. Dat is de reden dat je de gemiddelde aantallen in verschillende kleuren ziet.

Klanttevredenheid

De klanttevredenheid die hier getoond wordt is gebaseerd op de ‘sterrenscore’ van WooCommerce reviews. Mijn klant zegt alle reviews goed te keuren, tenzij het spam is, en aangezien de klanttevredenheid om en nabij de klanttevredenheid op Trust Pilot is, heb ik geen reden om aan te nemen dat het niet zo is.

De belangrijkste reden, dat waarde van de Trustpilot tevredenheid score hier ontbreekt, is dat mijn klant deze via een widget al op zijn site heeft staan. En hij geen extra geld wilde investeren, om dezelfde score via een moeilijkere weg ook nog eens via REST uit Trustpilot te halen.

Wat ik volledig begrijp, temeer omdat Trustpilot een mail verstuurt voor iedere review, zodat mijn klant weet wanneer er een potentiële verandering in zijn tevredenheid score is.

Grafische weergaven

Onder de tweede sectie vind je de grafische weergaven van een aantal belangrijke verkoopstatistieken

informatiedashboard voor woocommerce | Een informatiedashboard voor WooCommerce

Op de screenprint hierboven zie je achtereenvolgens de aantallen orders per maand, de omzet en de Average Order Value.

Aan de linkerkant zie je iedere keer een lijngrafiek per dag, aan de rechterkant een staafgrafiek per maand.

De staafgrafiek is prima om een trend te kunnen ontdekken. Want kijkend naar de lijngrafiek per dag, heb je eigenlijk geen idee, of de AOV nu in een stijgende of een dalende lijn zit, gezien de grote verschillen van dag tot dag. Door dit op maand de clusteren wordt de trend zichtbaar gemaakt. Het nut van de lijngrafiek is, dat je in één oogopslag de piekdagen kan zien, en op basis van deze informatie kan onderzoeken, wat je op die dag ‘anders’ gedaan hebt, en of je dit mogelijk zou kunnen reproduceren.

Het zou bijvoorbeeld zo kunnen zijn, dat zo’n piek komt, omdat je op die dag een post op één van de sociale media hebt gedeeld, of dat een bepaalde advertentie meer ‘clicks’ heeft gekregen dan gebruikelijk. Dan wordt het natuurlijk heel belangrijk, om voor de toekomst proberen deze successen ‘na te spelen’. De staafdiagrammen zijn dan weer een goed hulpmiddel om te zien hoe dit dan over een langere periode is gelukt.

Eén van de manieren om meer omzet te krijgen is te zorgen, dat je gemiddelde omzet per order omhoog gaat. Of met andere woorden, dat je klant gemiddeld meer gaat kopen. In mijn blogpost over deze ‘Average Order Value‘ heb ik een aantal manieren beschreven om dit ook voor elkaar te krijgen. Maar wanneer je zo’n maatregel implementeert, dan wil je natuurlijk ook graag weten, of die maatregel ook werkt.

Terugkerende klanten

De laatste grafiek op het overzicht viel net weg van het scherm, maar dat is het aantal orders per terugkerende klant. En daarmee is het in dit voorbeeld wel heel droevig gesteld.

informatiedashboard voor woocommerce | Een informatiedashboard voor WooCommerce

Wat je hier ziet is dat over de verslagperiode 409 klanten eenmaal een bestelling hebben geplaats. 27 klanten hebben twee bestellingen geplaatst en 4 klanten hebben 3-5 bestellingen geplaatst.

Toplijsten

De laatste sectie van het Grafana dashboard kan ik helaas om privacy redenen niet laten zien, maar dit is een aantal ’top 10 lijstjes’ die betrekking hebben op de verslagperiode. In deze lijstjes vind mijn klant ondermeer:

  • Top 10 van de goed verkochte producten
  • Top 10 van de meest terugkerende klanten (hoeveel orders heeft een klant geplaatst in die periode)
  • Top 10 van de best betalende klanten (hoeveel heeft een klant betaald per order)
  • Top 10 van de hoogste order bedragen (welke orders hebben het meest opgeleverd)

Hoe kan men deze cijfers gebruiken?

Zoals ik eerder heb aangegeven, op grond van de cijfers hebben mijn klant en ik een prioriteitenplan vastgesteld. De hoogste prioriteit heeft de modernisering van de website. Door een slechte navigatie verliest de klant teveel bezoekers. Om het nog even in herinnering te roepen, de klant heeft bijna 50.000 bezoekers in de laatste 30 dagen, waar slechts 85 verkopen tegenover staat. Dat moet beter kunnen en een nieuw, fris uiterlijk van de website en een betere navigatie zullen daar zeker bij helpen.

Een conversie van 0,16% is namelijk extreem laag.

Na het live gaan van de nieuwe site, kijken we het eerst een maand aan, of de conversie inderdaad omhoog gaat. Want je wilt geen tijd en energie steken in andere campagnes, voordat je ziet dat de aanpassingen inderdaad enige verbetering opleveren. Naast de kengetallen die je op de schermen hierboven ziet, zullen tijdelijk met behulp van Microsoft Clarity de pagina’s worden gemonitord om te zien hoever mensen scrollen en waar mensen klikken.

De resultaten hiervan zullen worden geëvalueerd. Blijkt dat mensen nauwelijks scrollen, dan zou dit bijvoorbeeld kunnen betekenen, dat de product omschrijvingen beter moeten… mensen raken niet geïnteresseerd. Uit de ‘hotspots’ met betrekking tot waar mensen klikken kan ook belangrijke informatie over de userinterface worden gevonden.

Maar in ieder geval, wanneer dit alles is verwerkt en de website volgens de laatste ervaringen is aangepast, gaan we aan de slag met de volgende fase.

De nieuwsbrief

Grafana

We blazen de nieuwsbrief nieuw leven in.

Nu is het ‘inblazen van nieuw leven’ in een mailinglijst die al jaren ‘slapende’ is altijd een zeker risico. Veel mensen zullen je vergeten zijn en denken, dat de ontvangen nieuwsbrief ‘spam’ is.

Een typische vorm voor zo’n nieuwsbrief is je abonnees te melden, dat je een nieuwe website hebt, en je ter gelegenheid van die nieuwe site een speciale korting biedt.

Omdat de mailinglijst inmiddels koud is, zal dit zeker tot een groot aantal uitschrijvingen leiden en hoogstwaarschijnlijk zullen ook veel mailadressen niet meer geldig zijn. Dat is niet iets waar de klant zich zorgen om hoeft te maken.

Verkoopautomatisering

Parallel hieraan wordt de verkoopautomatisering doorgevoerd. Voor een aantal veel verkochte producten wordt een speciaal ‘pad’ toegevoegd van automatisch gegenereerde ‘after sales’ berichten die de kopers van die producten moeten verleiden andere producten te kopen.

Door regelmatig te mailen en verkoopautomatisering door te voeren, verwachten we het aantal terugkerende klanten aanzienlijk te kunnen verhogen.

Wat we verwachten te zullen zien binnen een termijn van 6 maanden na het live gaan van de nieuwe site is

  • De conversie gaat minimaal een factor 6 omhoog. Dus zes maal meer bezoekers zullen kopende klant worden.
  • Van de bestaande klanten die gemaild worden, verwachten we dat zo’n 10% de mail zal openen en doorklikken naar de site. Er staan ongeveer 5000 mensen op de lijst, dus dat zou zo’n 500 nieuwe bezoekers zijn. Omdat deze al eerder hebben gekocht, zal het conversiepercentage hoger liggen, en we verwachten serieus dat tussen de 10 en 15% van de bezoekers vanuit de lijst zal kopen.
  • In zijn algemeenheid zal door een beter retentiebeleid het aantal terugkerende klanten minimaal 25% zijn.
  • De klant gelooft, dat de AOV omhoog kan naar 200 euro per order.

Wanneer we dit doorrekenen wordt het wel heel interessant. Laten we eens uitgaan van de veronderstelling dat over 6 maanden alles wat de klant veronderstelt uit zal zijn gekomen.

  • Nu heeft hij ongeveer nieuwe 80 klanten per maand. Begin 2024 zou hij er dus 480 per maand hebben.
  • Nu zijn er vrijwel geen terugkerende klanten. Wanneer we het percentage gebruikelijk voor de sector aanhouden, kunnen we bij die nieuwe klanten nog eens 25% van 480, is 120 terugkerende klanten optellen. Dat is dus bij elkaar 600 kopende klanten per maand.
  • Kopen die klanten gemiddeld voor 200 euro, dan zou de omzet per maand wel eens naar 120.000 euro per maand kunnen stijgen.

Dat wil natuurlijk wel zeggen, dat je een goed plan moet hebben, hoe je dit doel wilt bereiken en de cijfers hebt om te zien of je op het juiste pad zit naar dit doel toe.

Ken jij jouw getallen?

Tijdens mijn cursussen ‘WooCommerce in Detail’ vraag ik aan de cursisten vaak om een aantal getallen.

  • Wat is het gemiddelde aantal bestellingen en de gemiddelde omzet per maand?
    De meeste ondernemers kunnen deze vraag ‘bijna’ beantwoorden. Wat ze in ieder geval weten is, binnen welke bandbreedte hun omzet ligt.
  • Hoeveel bezoekers heb je gemiddeld per maand?
    Hier valt meestal een grote stilte. Soms is er een enkeling die deze vraag kan beantwoorden, maar de gemiddelde webwinkelier die WooCommerce in Detail bezoekt, heeft geen flauw idee wat de aantallen bezoekers zijn.
    Dat is natuurlijk funest! Je hebt dus ook geen enkel idee wat het potentieel van je website is. Wanneer je rekent met een mogelijke conversie van 1 tot 3%, zit jij dan onder dat potentieel, of er juist ver boven?
    Kijk bijvoorbeeld eens hoeveel bezoekers jij volgens Google Analytics in de voorgaande maand had. Ga daarna eens naar de ‘Rapporten’ van WooCommerce en kijk hoeveel verkopen je had. Deel nu het aantal verkopen door het aantal bezoekers en vermenigvuldig dit met 100. Is dat onder de 1%? Er ver onder? In dat geval kan je nog heel wat aan je site verbeteren om meer conversie te krijgen.
  • Wat is jouw gemiddelde order waarde, je AOV?
    Nu bestaat er niet zoiets als een ‘normbedrag’ voor een gemiddelde order waarde. Dat is per productgroep verschillend. Er bestaat wel een aantal maatregelen om die gemiddelde order waarde te doen stijgen. En wanneer je daar tijd en energie in gaat steken, dan wil je natuurlijk ook zien, wat het resultaat is. Je kan je omzet aardig verbeteren door te weten wat jouw AOV is, en aan de hand daarvan verbeteringen aan je website aan te brengen.
  • Wat is jouw percentage van terugkerende klanten?
    Dit is nog zo’n vraag, waarop de meeste deelnemers aan de cursus niet direct een antwoord weten. Omdat terugkerende klanten vaak beter converteren dan nieuwe bezoekers, is het toch wel heel belangrijk actief aan een policy voor terugkerende klanten te werken. Maar of zo’n policy ook werkt, weet je natuurlijk alleen, wanneer je het ook daadwerkelijk gaat meten.

De mogelijkheden van WooCommerce zijn beperkt. Er staan enkele overzichten in, maar beslist onvoldoende om de bovenstaande vragen te beantwoorden.

Met behulp van het besproken Grafana informatiedashboard voor WooCommerce, heb je al deze gegevens en -indien gewenst- nog vele andere in één oogopslag.

Nogmaals Grafana

Je kan Grafana makkelijk zelf installeren. Het is open source software en het installeren op een Windows laptop of desktop is een peulenschil.

Wil je liever overal vandaan jouw visualisaties kunnen bekijken, dan kan je Grafana ook op een server installeren. Maar dit wordt al iets lastiger, omdat Grafana draait onder de programmeertaal ‘Go’, en dit geen standaard is op een ‘shared hosting’ oplossing. Ook bij ‘managed VPS hosting’ is Go niet gebruikelijk en de beste manier om Grafana online te kunnen gebruiken is dan ook om een eigen ‘unmanaged VPS’ te hebben, waarop je mag installeren wat je wilt of -alternatief- gebruik te maken van een gehoste oplossing.

Maar dan? Je hebt alleen iets aan de software als deze voor je wordt ingericht.

Gelukkig bied ik dat als dienst aan via de strippenkaart.

Wanneer jij het gevoel hebt, dat jij ’te weinig informatie hebt’ om de omzet te krijgen, die je verdient, dan kijk ik graag eens met jou, waar de mogelijke verbeteringen in jouw omzet zitten en help ik je graag bij het implementeren van de juiste maatregelen om jouw omzet te verbeteren.

En natuurlijk definiëren we hierbij ook je kengetallen, en het Grafana dashboard wat jou steunt bij het behalen van je doelen.

Wil je meer weten, neem dan contact op.

Nog niet uitgelezen?

Vind je dit artikel interessant? Mooi! Want ik heb nog veel meer te bieden. Op deze site vind je letterlijke honderden artikelen over WordPress, marketing, e-commers, e-learning en nog veel meer onderwerpen. Op zoek naar meer informatie? Kies één van de trefwoorden hieronder of tik een zoekopdracht in.

Meest populaire blogposts
Enkele trefwoorden om vergelijkbare posts te vinden:

Voeg je koptekst hier toe

Word je website de baas. Neem vandaag nog contact op!

Contact Information

WordXPression 

Bezoekadres
Eperweg 135 (op afspraak)
8072 PL Nunspeet

Postadres
Aardoliestraat 14-I
7553GT Hengelo

06-10449807 (van 9:00 tot 17:00 van ma-vr)

KVK : 75580152 

Social media
Stuur een bericht

Gratis e-Boek: Een Goed Converterende Webshop

Realiseer de omzet die je verdient!

Deze post rapporteren

Wanneer deze post niet meer relevant is of verouderde informatie bevat, zou ik het op prijs stellen wanneer je dit door wilt geven., zodat ik dit eventueel bij kan werken. De persoonlijke gegevens die je hieronder invult worden alleen gebruikt om de mail te versturen en zal niet voor marketingdoeleinden worden gebruikt.